Ildbukke fra jernalderen


Ildbukke fra en jernalderboplads ved Smidstrup på Nordfyn. De findes nu på Møntergården i Odense.

Intro

På en boplads nær Smidstrup fra omkring år 0 er fundet ildbukke nær husenes ildsted, hvor de kan have tjent som spidholdere eller støtter for lerkar.

Boligens indretning har ændret sig over tid, men den har altid opfyldt menneskets basale behov: at have tag over hovedet og et sted at sove og spise. Bolig og arbejde hørte frem til vores tid sammen, både i byen og på landet. Bonden boede på sin jord, håndværkeren ved sit værksted. I dag bor de fleste fynboer langt fra deres arbejde.

Jernalderhuset (ca. 500 f.Kr. – 775 e.Kr.) Væggene i et jernalderhus bestod af flettede grene eller vidjer, som var klinet med ler. Huset var opdelt i en beboelsesdel i vest og en stald til dyrene i øst, og det var placeret sådan, at mindst muligt af huset var udsat for den stride vestenvind og mest muligt vendt mod syd og solen. Husgeråd fra ældre jernalder Kar til kogning og forskellige kopper og skåle til servering var almindeligt i jernalderens husholdning. Skeer blev fremstillet af kohorn, træ eller ler, og knive af jern havde alle, mens gaflen først kom til meget senere, i 1600-tallet. Forskellige opsatser af ler kan have været brugt som holdere til stegespid, der var placeret omkring ildstedet.
Denne lokalitet er en del af udstillingen 'Fyn - midt i verden', som kan ses på Møntergården i Odense.