Idrætshøjskolen Sønderborg


Idrætshøjskolens flotte park. Foto: Kim Holm


Idrætshøjskolen set fra parken. Foto: Kim Holm


Skolens beachwollybane. Foto: Kim Holm


Idrætshøjskolen ligger midt i naturen. Foto: Kim Holm


Indgangen til Frihedshallen. Foto: Kim Holm


Indgangen til Idrætshøjskolen. Foto: Kim Holm


Skolen er prydet af utallige kunstværker. Foto: Kim Holm


Skolens hyggelige gårdgave. Foto: Kim Holm


Skolens hyggelige gårdhave. Foto: Kim Holm


Idrætshøjskolens svømmehal. Foto: Kim Holm

Intro

Idrætshøjskolen er med sin smukke beliggenhed i naturskønne omgivelser på Friheds Allé i Sønderborg, et populært uddannelsessted blandt de unge. Skolen blev indviet i 1952.

Ideen til Idrætshøjskolen i Sønderborg blev fremsat allerede i 1920'erne. Skolen skulle stå som et monument for danskheden i den landsdel, som havde været under tysk herredømme fra 1864 til 1920. Tankerne blev dog "lagt på is" under 1930'ernes depression og 2. Verdenskrig satte en effektiv stopper for ideerne. Men i 1944 kom der igen gang i forslagene, og ved mange aktives store arbejde kunne Kong Frederik d. 9. indvie skolen d. 15. maj 1952.

Uden mange bidragydere kunne dette ikke have ladet sig gøre. Sønderborg Kommune gav et 14,1 ha. stort areal beliggende lige uden for byen og med direkte adgang til Sønderborg bugt. Sønderjysk Idrætsforening startede en landsindsamling, hvor folk kunne skænke beløb til opførelsen af skolen. "Fonden for Fædrelandets Vel" gav et meget stort beløb dels til bygninger og dels til udsmykning af skolen. Desuden bakkede de store idrætsorganisationer kraftigt op om projektet.


Skolen blev tegnet af arkitekt Tyge Hvass, og er med sine gulstensmure og tage, de smukkeste gårdhaver og parken en af de fineste eksempler på den danske modernisme i den nationale tradition, ligesom f.eks. Århus Universitet.


Skolen har igennem sine 55 år udviklet sig fra at være en Idrætshøjskole med en lille gymnastiksal til at være et idrætsmekka med faciliteter og udstyr til stort set alle idrætsgrene. I 1960 blev den store idrætshal, Frihedshallen, bygget til. En hal, der også var velegnet til koncertsal, og senere blev der også opført en yderligere gymnastiksal.

I sin elevmæssige storhedstid i 1980'erne havde skolen ca. 160 elever pr. hold. De tider er ændret, så skolen i øjeblikket ligger med et elevtal på ca. 100. Basis i skolen er de lange efterårs- og forårskurser. På de kurser er det skolens formål dels at udvikle de unge mennesker til at tage aktivt del i udviklingen af det danske samfund, dels at give dem en træner/lederuddannelse i en selvvalgt idrætsgren, så de efter endt højskoleophold kan tage del i den frivillige idræt som træner eller leder.


Idrætshøjskolen er omgivet af en naturskøn park på 25 tønder land. Fra parken er der direkte adgang til Sønderborg bugt. Beliggenheden lige ved vandet kommer skolen til gode, når der tilbydes undervisning i windsurfing, kitesurf, sejlads, kano og kajak. I parken er der anlagt klatrevæg, atletikstadion samt baner til fodbold, beachvolley, ultimate, cricket, frisbeegolf og parkgolf.

Også de indendørs idrætsfaciliteter er gode: Idrætshøjskolen har svømmehal med sauna, stor boldspilhal (til bl.a. håndbold, volleyball, badminton og basketball), to idræts- og gymnastiksale, vægttræningslokale og spinningrum. Idrætslokalerne er i vid udstrækning til elevernes rådighed i fritiden.

Skolens bygninger rummer også en foredragssal med plads til 180 personer samt syv undervisningslokaler beregnet til ca. 25 personer hver.