Hovedpostgården i Købmagergade


Postgård og Hovedtelegrafstation i Købmagergade. Den gamle postgård med nybygget nabo, Statstelegrafen, på en stille morgen i 1920’erne.


Kugleposten. Kugleposten i Post & Tele Museums udstilling

Intro

Kongelig Postgaard står der over Danmarks ældste, fungerende postkontor. I 1624 grundlagde kong Christian den Fjerde postvæsenet. I 1780 flyttede posten ind i Marskalsgården på Købmagergade 33 i København...

Kongelig Postgaard står der over Danmarks ældste, fungerende postkontor. I 1624 grundlagde kong Christian den Fjerde postvæsenet. I 1780 flyttede posten ind i Marskalsgården på Købmagergade 33 i København. Bygningen var tegnet som privat palæ af den hollandske arkitekt Philip de Lange efter Københavns brand i 1728. Palæet var længe landets hovedpostkontor og generalpostdirektørens embedsbolig. Her blev Danmarks første frimærke trykt i 1851, H.C. Andersen hentede sin post her, og statens teletjenester boede på adressen i årtier. Postgården er stadig centrum for postområdet København København, bedre kendt som København K. ''I sne og slud skulle kuglen ud'' Flere gange ugentligt kunne københavnerne i årene 1815-65 nyde synet af en eventyrlige dansk opfindelse: Kuglepostvognen trillede ud fra Købmagergades postgård. Den lignede grangiveligt Askepots fortryllede græskarkaret. Men det var ikke en karet. I kuglen bag kuskens høje sæde kunne passagerer umuligt klemme sig ind. Den var til breve. Formen gjorde vindmodstand mindre og fik regn og sne til at glide af. Kuglen var ophængt, så den kunne få skiftet hjul ud med slæde. Store mængder post skulle ud med ekspresfart på hovedruten København-Hamburg. En hest med rytter og posttaske kunne tilbagelægge turen på 51 timer. Med to heste foran kugleposten tog det 55 timer. Men intet slog toget, der senere pensionerede alle levende hestekræfter - med eller uden vogn.