Hospitalsgade


Hospitalsgade i 1920'erne. Til højre i billedet ses Sct. Jørgens Hospital.


Cyklegaarden, i dag (2016) P-Dahl Cykler. I gården var der værksted og udstilling. Bygningerne blev revet ned i starten af 1990'erne for at gøre plads til mere moderne bygninger.

Intro

Hospitalsgade hed tidligere Sygehusvejen (1877) efter Koldings første sygehus, der lå i gaden. I 1887 har vejen sit nuværende navn.

Hospitalsgade huser i dag flere forretninger og Kolding Slotssøbad, der stod færdigt i 1994, der havde dog allerede ligget Kolding Bad i gaden. Blandt andre af Hospitalsgades ”ældre” beboere er cykelsmeden P-Dahl, der har til huse i nr. 23 – 25. Paul Dahl åbnede sin forretning i Kolding i 1953 og i 1966 var den Jyllands største Cykelforretning. Ved indflytningen var der i baggården et bindingsværkshus, hvori læge Ørkild ønskede at indrette museum. Projektet var dog blevet for dyrt, og da Dahl overtog bygningerne, blev det gamle hus revet ned og erstattet af nye butikslokaler.


Gaden huser en af byens større turistattraktioner: Slotssøbadet. Det oprindelige ”Kolding Bad” blev bygget i 1954 og fungerede som friluftsbad. I 1972 blev en indendørs svømmehal bygget til, men i 1990 konkluderede en konsulentrapport fra Dansk Teknologisk Institut, at svømmehallen både var for gammel, for kold og for lille i forhold til tidens standard. Resultatet af rapporten og den efterfølgende politiske debat om emnet var, at koldingenserne i 1994 kunne tage ”Kolding Slotssøbad” – et badeland med alle moderne faciliteter - i brug.