Hirschholm, Hørsholm


Dronning Caroline Mathilde. Den 17-årige dronning, malt af Peder Als


Dronning Caroline Mathilde med sine børn 1771. Fra "The ladies' journal", der bragte den glade nyhed om fødslen af prinsesse Louise Augusta.


Henrettelsen af Struensee 1772. Struensee blev henrettet ved halshugning d. 28. april 1772


Hirschholm Slot 1739. Hirschholm Slot, set fra nord 1739. Gouache efter j. J. Bruun


Hørsholm Slotshave. Alleerne ved Hørsholm Kirke stammer fra tiden, hvor området var slotshave omkring Hirschholm.


Struensee og dronning Caroline Mathilde. I 1772 udkom mange satiriske tryk om Struensee og hans forhold til dronning Caroline Mathilde.


På hjul og stejle. Efter henrettelsen af Struensee og Enevold Brandt blev deres lig lagt på hjul og stejle.

Intro

I 1700-tallet oplevede Danmark et kongeligt bygge-boom. Kongen regerede enevældigt, og ingen udgifter blev sparet for at skabe passende rammer for majestæten. Det galdt også kongehusets lille ejendom i Hørsholm, der blev erstattet af det nye og storslåede Hirschholm Slot...

I 1700-tallet oplevede Danmark et kongeligt bygge-boom. Kongen regerede enevældigt, og ingen udgifter blev sparet for at skabe passende rammer for majestæten. Det galdt også kongehusets lille ejendom i Hørsholm, der blev erstattet af det nye og storslåede Hirschholm Slot. Slottet skulle være sommerbolig for de danske konger, men det fik en sørgelig skæbne. I 1771 var det rammen om de skandaløse begivenheder ved hoffet under Struensees tid ved magten. Herefter blev det sjældent brugt, og i 1810 blev det revet ned. Hørsholm Kirke blev opført i den tidligere slotsgård i 1823. ''Slottet, der døde af skam'' Søndag den 7. juli 1771 noterede hoffoureren på Hirschholm Slot: ”Om formiddagen kl. 9 slet fornam hendes majestæt dronningen til en liden svaghed, og da klokken var henimod 11 blev allerhøjstsamme lykkelig forløst med en prinsesse”. Mange ved hoffet anede, at det ikke var kongen, Christian den Syvende, der var faderen til barnet. Den nyfødte var resultatet af et kærlighedsforhold mellem dronning Caroline Mathilde og hoflægen Struensee. Struensee havde i et par år været den, der reelt styrede landet, hen over hovedet på den sindssyge konge. I 1771 voksede modstanden mod Struensees reformpolitik, og i 1772 blev han henrettet. Dronningen døde i landsforvisning få år efter. Man har sagt, at Hirschholm Slot ”døde af skam” over den skandaløse kærlighedsaffære.