Herredsgade 22 i Ulfborg


Herredsgade 22, Ulfborg


Abelone og Chr. Vejgaard på deres guldbryllupsdag i 1956

Intro

Et rigtigt murermesterhus. Tegnet og bygget i 1918 af murermester Chr. Vejgaard. Et af de mange, han har bygget i Ulfborg. Da de flyttede ind i huset her, lovede han sin hustru Abelone, at det var sidste gang de skulle flytte. Og det holdt han. Han byggede det standsmæssigt, må man sige.

Bebygget areal 118 m2, samlet boligareal 205 + kælder 118. Til en pris af kr. 25.500. Til sammenligning byggede man kirken i Ulfborg 18 år tidligere til den nette sum af kr. 14.000 I stueetagen var der stor entre med trappe til 1. sal, kontor, 2 stuer, soveværelse og køkken med komfur. På 1. salen var der værelser til alle deres 6 børn. Grete, Misse, Anders Viggo, Karen, Mogens og Bodil. I kælderen var der var 2 lokumsrum. Opvarmning var med kalorifere, altså et fyr i kælderen med et stort hulrum bagved. Varmen drev derfra via riste i loftet op til stuerne og videre op. Chr. Vejgaards far, Anders Vejgaard, havde set og oplevet denne opfindelse under sine 10 år i USA i 1870-80. Dette var sagen. Kælderen blev brugt til lidt af hvert. Bl. a. Chr. Vejgaards elskede jagthunde, som fik hvalpe i et væk. Til brændsel. Når husets unge mennesker skulle feste, kunne kælderen også benyttes.

Da depressionen ramte Chr. Vejgaard i 30erne, måtte de indskrænke sig. På 1. sal blev indrettet udlejningslejlighed, men der var stadig et par værelser til de ældste, når de kom hjem fra hovedstaden. Badeværelse og toilet blev installeret omkring 1950. Abelone og Chr. Vejgaard blev boende i huset. (se billed 2). Chr. til sin død i 1965 og Abelone til hun flyttede på plejehjem i 1968. Forinden havde hun solgt huset til sin søn Mogens, som flyttede ind med sin familie. Hustru Karen, børnene Anne Grete, Christian, Niels og Jens. Abelone Vejgaard døde i 1969. Mogens Vejgaard solgte huset til Ragna og Jørgen Lykke i 1985. De bor der stadig. De plejer og passer det så godt, at de i marts 2004 af Foreningen By og Land i Ulfborg, fik årets bygningspris for vedligeholdelse med respekt for originaliteten. Med overskriften: ''Fremsynet bygmester. ''