Herning Kunstmuseum


Carl-Henning Pedersen: Fantasiens Leg om Livets Hjul . Carl-Henning Pedersen udsmykkede Anglis indre gård med en næsten 1000 m² keramisk billedfrise.


Angli. Arkitekt C.F. Møller efter skitse af C. Th. Sørensen

Intro

Herning Kunstmuseum har siden 1975 haft til huse i en rund bygning, som i 1965-66 blev opført som skjortefabrikken Angli af industrimanden Aage Damgaard. Arkitekt var Christian Frederik Møller efter en skitse af landskabsarkitekt Carl Theodor Sørensen...

Herning Kunstmuseum har siden 1975 haft til huse i en rund bygning, som i 1965-66 blev opført som skjortefabrikken Angli af industrimanden Aage Damgaard. Arkitekt var Christian Frederik Møller efter en skitse af landskabsarkitekt Carl Theodor Sørensen. Landskabsarkitekten skabte også den cirkulære skulpturpark ved fabrikken. Maleren Carl-Henning Pedersen udsmykkede i 1966-1968 fabrikkens indre gårdrum. I 1973 skænkede maleren sine kunstværker til Herning Kommune. Til ære for donationen opførte Christian Frederik Møllers tegnestue i 1976 Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum i en særskilt bygning på det tidligere fabriksområde. Museet er kendetegnet ved sin farverige udsmykning med keramik. ''Kreativ skjortefabrikant legede med formerne'' Aage Damgaard var en skjortefabrikant med udpræget interesse for kunst. Det fik stor betydning for det industrielle miljø i og omkring Herning. Skjorteproducentens sneglehusformede fabrik skulle ligne logoet for firmaet Angli: et lille formskrevet a. Resultatet blev en næsten cirkulær form af usædvanlig skønhed. De omgivende geometriske haver er med til at løfte projektet op i en højere klasse end normalt industribyggeri. Det gælder også udsmykningen med kunst inden døre. Selv om en del af bygningen blev omdannet til kunstmuseum i 1975, har tekstilindustrien stadig snor i den gamle skjortefabrik. En stor del af bygningen fungerer nemlig som skole for tekstil og design med udsigt til et kreativt industrimiljø.