Hellig Anders Kors


Hvilehøj. Korset på Hvilehøj er rejst til minde om Hellig Anders mirakuløse hjemkomst fra Det hellige Land.


Hvilehøj på kanten af Vårby Bakke. Hvilehøj ligger i en række af bronzealderhøje på kanten af Vårby bakke med udsigt over Storebælt.

Intro

På Vårby Bakke nord for landevejen mellem Korsør og Slagelse ligger Hvilehøj. Den ligger midt i en kæde af høje fra bronzealderen. Fra toppene har man udsyn over Vårby Å og Storebælt...

På Vårby Bakke nord for landevejen mellem Korsør og Slagelse ligger Hvilehøj. Den ligger midt i en kæde af høje fra bronzealderen. Fra toppene har man udsyn over Vårby Å og Storebælt. Højt oppe på Hvilehøj står et krucifiks, hvis historie går tilbage til middelalderens fortællinger om Hellig Anders. Oprindeligt gik landevejen tæt forbi højen, hvor rejsende kunne bede en bøn. Kun få vejkrucifikser i Danmark kan føre deres historie tilbage til før 1900-tallet. Det nuværende krucifiks fra 1952 er en kopi af et ældre fra 1762. ''Miraklet på Hvilehøj'' Hellig Anders var præst i Slagelse og døde i 1205. Der var mange mirakler i hans liv. Et af dem var en hændelse på hans pilgrimsrejse til Det Hellige Land, Israel. Påskedag ville hans rejseledsagere hjem. Anders ville imidlertid først til messe i Jaffa og blev ladt alene tilbage. Han var til fods, men på hjemvejen tog en rytter ham med på sin hest. Anders faldt i søvn i den fremmedes arme. Forunderligt nok vågnede han op samme aften liggende på Hvilehøj. Han hørte kirkeklokkerne i Slagelse kalde ham til aftensang. Bønderne rejste herefter et kors med en inskription på Hvilehøj. Men da de lod det forfalde, blev egnen ramt af kvægsyge. Kvægsygen stoppede først, da de rejste et nyt kors.