Heden Kirke


Heden Kirke.


Fra Heden Kirke.

Intro

Carl Nielsen blev konfirmeret d. 20. april 1879 i Heden Kirke.

Selve konfirmationshandlingen blev forestået af Pastor Frederik Jørgen Briand de Crévecoeur (1808-96). Af Nørre Søby Kirkebog fremgår det, at Briand vurderede både Carl Nielsens kundskaber og opførsel som værende ”gode”. Dette var formentlig begrundelsen for, at han kunne opnå dispensation til at blive konfirmeret endnu inden, han var fyldt 14 år.

Samtidig siges det dog også om Carl Nielsen, at han som knægt var en temmelig vild krabat, der på selve konfirmationsdagen kom op at slås lige uden for kirken. Om denne tid har han selv gengivet følgende erindring i ”Min fynske Barndom”:

”Da jeg nærmede mig konfirmationsalderen, gik jeg sammen med en del drenge og piger til forberedelse hos den gamle, fine pastor Briand. Jeg hørte næppe, hvad han sagde, og lærte vist ingenting, for jeg kunne ikke få mine øjne fra hans skikkelse, der bragte mig ind i en skønnere verden. Jeg så op på hans hvide hår, ned på hans blanke støvler og hen på hans sorte klædesfrakke, ind i folderne af hans snehvide sløjfe, på hans hage, hans fine smalle mund, de alvorlige brune øjne, overskygget af mørke buske, folderne på hans hals henimod ørene og de fornemme hængende kinder…”

Maren Kirstine, Carl Nielsens mor, havde i sin tid tjent som stuepige hos Pastor Briand, der var præst i Nørre Søby fra 1839-1885. Således mindes Carl Nielsen med glæde i ”Min fynske Barndom” også, hvordan præstens datter Anna hvert år til jul kom med gaver til ham og hans søskende.