Havhesten


Hugo Liisberg, Havhesten, 1939

Intro

Hugo Liisberg. (1896-1958) Havhesten, 1939 Ved indgangen til Munke Mose mødes man af dette kraftfulde, fnysende sagndyr med en havfrue på ryggen.

Hugo Liisberg. (1896-1958)
Havhesten, 1939
Bronze

Placering: Munke Mose

Hugo Liisberg havde fundet inspiration til Havhesten i et digt af H. C. Andersen, Agnetes Vuggevise:

Sol deroppe ganger under lide; sov mit barn, så bli'r du stærk og stor! På den vilde havhest skal du ride; under bølgen dejligt engen gror.

Han var defor særligt glad for at man i Odense Kommune havde fundet interesse for skulpturen og søgt Ny Carlsbergfondet om midler, så det blev muligt at erhverve skulpturen til Andersens fødeby.

Skulpturen viser den vilde havhest, der fuld af energi stejler i vandet. Havfruen på ryggen har et godt greb i dyret, så hun ikke falder af. I 1932 var Jean Gauguins skulptur af samme navn blevet opsat i Østerbro Svømmehal. Gauguins skulptur var udført i keramik og havde ikke den samme kraft og energi som Liisbergs, men den har utvivlsomt været en inspirationskilde for Liisberg.

Liisberg startede oprindeligt på en mindre udgave i 1934, da tanken først havde været at opstille 'Havhesten' i Friluftsbadet, men Forskønnelsesudvalget i Odense Kommune fandt, at et så smukt kunstværk skulle placeres i bymidten. Den blev derfor i stedet opsat i Munke Mose, hvor den blev afsløret d. 20 juli 1939. I 2005 blev skulpturen renoveret og atter placeret på sin oprindelig plads.


Hugo Liisberg. (1896-1958)

Hugo Liisberg var i lære på Den kgl. Porcelainsfabrik i 1913-15, efter en kort periode at have været elev hos Kai Nielsen og et ophold på A. Bourdelles skole i Paris, var han i årene 1918-21 ansat på porcelænsfabrikken. Han arbejdede primært med dyrefiguren, både i mindre sølvarbejder for Georg Jensen, i statuetter for Den kgl. Porcelænsfabrik og Saxbo keramiske fabrik, samt i store skulpturer, ofte i form af springvandsgrupper med et dynamisk udtryk.