Havfrue på fisk af Hugo Liisberg


Springvandet i Østre anlæg 1945.

Intro

Østre Anlæg er måske det mest besøgte grønne område i Aalborg, men det er fattigt på kunst. Indtil videre må det nøjes med en springvandsgruppe tæt ved murstenspergolaen. Det er Hugo Liisbergs "Havfrue på fisk", der blev opstillet i en kunstig sø kort efter, at anlægget blev færdigt i 1934.

Havfruen sidder på en fisk i overnaturlig størrelse. Den er fastholdt i bronze i det øjeblik, da den springer op af vandet. Pigen med halefinnen holder med højre hånd omkring et sneglehus, som vandet presses igennem. Hugo Liisbergs springvandsgruppe, som var færdig i 1930, blev skænket byen af Ny Carlsberg fondet, som kort efter gav ham et stort stipendium til en rejse til Italien og Grækenland.

Liisberg, der er født i 1896 og døde i 1958, fik sine kunstneriske evner fra faderen, der også var billedhugger. Efter at han i sin tidlige ungdom havde været elev på Den kgl. Porcelainsfabrik, var han en tid hos billedhuggeren Kai Nielsen, der fik stor betydning for hans videre udvikling. Hans studier foregik snart i Danmark, snart i Frankrig, Italien og Grækenland, og han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1919. 1 1927 fik Hugo Liisberg akademiets lille guldmedalje og i 1942 Eckersbergmedaljen. Hans skulptur er præget af en rytmisk, musikalsk sans, og han ejer stor skabende fantasi. En række af hans arbejder er opstillet i provinsen, bl.a. Ørnebrønden i Silkeborg, en springvandsfigur, Havhest, i Odense, Hjortebrønden i Horsens, Vandhane ved Århus Universitet og to eksemplarer af Hjortekid fra 1947 er opstillet ved henholdsvis Tønder Statsskole og anlægget ved Hobrovej i Randers. Foruden på Statens Museum for Kunst er han repræsenteret på museerne i Esbjerg og Odense.