Handelens Gud, Merkur

Intro

Erik Cohrt. (1902 - 1970) Handelens Gud, Merkur, 1954 Ved indgangen til Tietgenskolen, som huser en række handelsuddannelser, mødes man af den romerske gud for handel, Merkur.

Erik Cohrt. (1902 - 1970)
Handelens Gud, Merkur, 1954
Bronze

Placering: Tietgenskolen, Nonnebakken 9

Merkur var den romerske gud for handel, samfærdsel og gevinst. Han var formodenlig en italisk gud, der tidligt overtog træk fra den græske gud Hermes. Han blev primært dyrket af købmand som beskytteren af handel.

I Erik Cohrts fortolkning ses guden med vingede fødder og vinget hjelm, der indikerer at han også er gud for kommunikation, han er gudernes sendebud. I hånden holder han sin heroldstav, den vingede stav med de to slanger.

Tietgenskolen, som favner en række handelsuddannelser, har inddraget skulpturen i skolens logo.


Erik Cohrt. (1902-1970)
Erik Cohrt var elev hos Anders Bundgaard i somrene 1921-24, i vintermånederne gik han på Academia Reale i Rom, endelig gik han en enkelt måned hos Einar Utzon-Frank i 1929. I årene 1925-31 var han primært bosiddende i Algier, hvilket prægede hans tidlige kunst. Efter årene i Algier flyttede han til Odense, hvor han havde sin egen keramiske virksomhed i 1930’erne. Udover keramikken arbejde han i såvel i såvel bronze som granit og sandsten. I sine granitarbejder lod han sig guide af stenens egen rustikke karakter. Men han virkede ikke alene som billedhugger. Han udførte også træsnit og raderinger og skrev artikler om kunst i forskellige provinsaviser.