Hammerichs Hus i Ærøskøbing


Hammerichs Hus


Gunnar Hammerich


Hollandske fliser i Hammerichs Hus


Håndlavede krus med årstal og navn på overnattende gæster hos Gunnar Hammerich


Side fra Gunnar Hammerichs protokol over sin samling

Intro

I den gamle feriebolig for billedhuggeren Gunnar Hammerich er nu indrettet museum. Her ses en imponerende samling af antikviteter, kunstværker, hollandske fliser, glas og meget andet. Hammerichs Hus, Gyden 22 er en del af Ærø Museum

Hammerichs Hus er stedet, hvor man finder de gode historier. Huset rummer en speciel samling af rariteter fra nær og fjern, som billedhuggeren Gunnar Hammerich skabte igennem sit lange liv som flittig samler. En særlig forkærlighed havde han for hollandske fliser, der på bedste skippervis dækker husets indre og er en af de største samlinger af sin slags i Danmark. Der er også mulighed for at se på kellingehusen-fajance, glas, husgeråd samt 97 håndlavede krus med årstal og navne på overnattende gæster.

I Hammerichs Hus ses desuden buster, som Gunnar Hammerich selv fremstillede af personer han mødte på sin vej. Således findes eksempelvis en buste af indianerhøvdingen Chico Moreno fra det nordlige Brasilien. Han gik 3000 km med sin familie for at bede præsidenten om hjælp mod den fremtrængende civilisation. Fra Sydamerika hjembragte Hammerich desuden en papegøje, som i mange år sad på hans skulder. Den sidder nu udstoppet og modtager museumsgæsterne.

Hammerichs Hus, Gyden 22 er en del af Ærø Museum


Billedhuggeren og kunstneren Gunnar Hammerich (1893-1977) var født i København og uddannet ved Kunstakademiets Billedhuggerskole. Han debuterede fra Charlottenborg i 1918, og herefter rejste han til Sydamerika, hvor han arbejdede som portrætbilledhugger. Senere arbejdede han især i Sønderjylland, hvor han har portrætteret mange politikere og kulturpersonligheder.

I 1916 købte han hjørneejendommen i Brogade i Ærøskøbing, og i de følgende år blev to tilstødende huse købt og lagt sammen, sådan som de står i dag. Huset blev brugt som feriebolig om sommeren, og her lagde Gunnar Hammerich og hans kone Ems hus til mange fester med bl.a. kunstnerne Sophus Poulsen, Jacob Jørgensen og Christian Tom-Petersen.

Hammerichs protokol: "Det Væsentlige"
Gunnar Hammerich var en ivrig samler af bøger, antikviteter og meget andet. Af de godt 2700 genstande han indsamlede til sit hjem, er de 800 registreret i en protokol, hvori Hammerich omhyggeligt har tegnet, farvelagt og beskrevet hver ting. Her har han såvidt muligt beskrevet, hvorfra og hvordag han har fået hver enkelt genstand.