Hammel nedkastningsplads


Jan Boisen Junker ("Spagetti"), SOE-agent. Nedkastet nær Hammel natten til den 12. december samme med endnu en SOE-agent. Allerede dagen efter blev han arresteret af Gestapo i Århus.


Holger Henning Finn Ibsen ("Vermicelli" og "Barley"). SOE-agent. Nedkastet to gange i Danmark: 11. december 1943 ved Hammel og 4. august 1944 ved Feldborg Plantage. Han virkede som telegrafist...

Intro

Natten til den 12. december 1943 gennemførtes en vellykket landsætning af to SOE-agenter, Holger Henning Finn Ibsen ("Vermicelli") og Jan Boisen Junker ("Spaghetti"), i et område i nærheden af Hammel. De var begge søfolk, der i januar 1943 sammen var flygtet til Sverige...

Natten til den 12. december 1943 gennemførtes en vellykket landsætning af to SOE-agenter, Holger Henning Finn Ibsen ("Vermicelli") og Jan Boisen Junker ("Spaghetti"), i et område i nærheden af Hammel. De var begge søfolk, der i januar 1943 sammen var flygtet til Sverige. Herfra de kom til England, hvor de blev rekrutteret til SOE og uddannet som sabotageinstruktører. Efter nedkastningen fik de ophold hos søstrene Ullrich i Bruunsgade i Århus. Den 13. december rejste Finn Ibsen videre til København, og samme dag foretog Gestapo en razzia i søstrene Ullrichs lejlighed, hvor SOE-agenterne Jacob Jensen, Kaj Lund og Jan Boisen Junker alle blev arresteret. De kom straks i forhør, som fortsatte i ugevis. Tyskerne fandt hurtigt ud af, at Boisen Junker kun havde et begrænset kendskab til arbejdet i Danmark, mens Jensen og Lund blev udsat for et hårdt pres, som de gradvist gav efter for og måtte udlevere navne og adresser. I månederne efter lykkedes det Gestapo at oprulle store dele af den jyske organisation med talrige arrestationer til følge. Begge SOE-agenter blev siden deporteret til Tyskland. I København blev Finn Ibsen i januar 1944 arresteret af tyskerne, men undslap. Efter affæren i Århus tog man ingen chancer, og Ibsen blev sendt til Sverige.

11.12.1943

Birkelund og Dethlefsen: Faldskærmsfolk, 1986, s. 81.

Landsdel: Jylland - Distrikt: 17 Pladsnr.: 0 - Pladsnavn: Hammel Placering i Generalstabskort: Bind 1 - Blad 37 - : Nær Hammel Kilder: Birkelund og Dethlefsen: Faldskærmsfolk, 1986, s. 81. Info: Pladsens placering er usikker.