Hørbylunde
Stenkors. Junggreen Haves stenkors er udført efter inspiration af to middelalderlige stenkors ved Bækmarksbro
Intro
I vejgrøften på toppen af Hørbylunde Bakke mellem Pårup og Silkeborg står et stort stenkors til minde om digteren og præsten Kaj Munk. Han blev skudt her natten mellem den 4. og 5. januar af en tysk terrorgruppe ledet af SS-manden Otto Schwerdt...
I vejgrøften på toppen af Hørbylunde Bakke mellem Pårup og Silkeborg står et stort stenkors til minde om digteren og præsten Kaj Munk. Han blev skudt her natten mellem den 4. og 5. januar af en tysk terrorgruppe ledet af SS-manden Otto Schwerdt. På liget satte de en kluntet og usmagelig seddel: ”Du Svin har alligevell arbejdet for Tyskland”. Skovarbejderen, der fandt liget tidligt om morgenen, satte senere et simpelt trækors på mordstedet. På tiårsdagen for mordet i 1954 afslørede man det nuværende stenkors udført af landskabsarkitekt og billedhugger Jens Peter Junggreen Have.
''Præsten fra Vedersø''
Mordet på Kaj Munk var et af de mest omtalte clearingmord foretaget i Danmark under besættelsen. I trediverne havde Kaj Munk næret en vis beundring for nazisternes evne til at skabe ordnede forhold i Tyskland. Med krigen og besættelsen af Danmark forsvandt denne fascination hos ham, og han tog nu kraftigt afstand fra nazismen. I sine teaterstykker ”Han sidder ved smeltediglen” (1938) og især i ”Niels Ebbesen” (forbudt 1942) opfordrede han til modstand mod nazismens undertrykkelse. I sine sidste prædikener i Vedersø Kirke revsede han folk, som arbejdede for tyskerne. Trods advarsler nægtede han at gå under jorden, og efter døden blev han et symbol på den nationale modstand.