Højdebeholderen på Tinghøj
Nedgangstårn. Nedgangstårne i beton, kobber og stål
Intro
En højdebeholder er et reservoir til at opbevare vand for at udligne vandforbrugets svingninger. Højdebeholderen på Tinghøj er anlagt og opført 1933, 1940 og 1959 efter tegninger af Ib Lunding. Anlægget er på 10 hektar. Fra indkørslen går en bred vej midt ned gennem området...
En højdebeholder er et reservoir til at opbevare vand for at udligne vandforbrugets svingninger. Højdebeholderen på Tinghøj er anlagt og opført 1933, 1940 og 1959 efter tegninger af Ib Lunding. Anlægget er på 10 hektar. Fra indkørslen går en bred vej midt ned gennem området. For enden er en bispehueformet ventilbygning. På begge sider af vejen er der græsklædte bakker med 10 vandreservoirer under. Til hvert reservoir hører et fint nedgangstårn udført i beton, kobber og stål. Nær indkørslen ligger halbygningen og bestyrerboligen samt et lille rødmalet redskabshus. Hele området blev fredet i 2000.
''Arkitekt tegner alt fra smykker til sporvogne''
Den danske funkisarkitekt Ib Lunding (1895 - 1983) blev uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1925. Han kom til at sætte sit præg på bygninger i både København og provinsen. Som nyuddannet blev han ansat i Stadsarkitektens Direktorat ved Københavns Kommune, hvor han blev i 40 år frem til 1965. Ib Lunding var meget alsidig. I samme periode tegnede han også smykker for hofjuveler Michelsen samt en del møbler og plakater og fik udgivet flere bøger. I slutningen af 1920'erne tegnede han desuden de populære sporvogne kaldet bogievognene. Han havde stor sans for at kombinere smukke former med det funktionelle. Ib Lundings vandtårn ved Bellahøj og anlægget af højdebeholdere i Tinghøj er nærmest skulpturer.