Gudenåen - Badelandet ved Tinnet Krat


Badebassinner ved Tinnet Krat. Foto: Give lokalhistoriske arkiv

Intro

Ved Tinnet Krat blev der i 1930'erne skabt et badeland, som fik vand fra de kølige kilder. Badelandet blev et tiløbsstykke og i dag kan man stadig se resterne af de store betonbassinner i landskabet

Den driftige gårdejer, Sofus Clausen, fra gården på bakken over Gudenåens kilder, fik i 1930’erne den visionære ide at skabe et vandland midt på den jyske højderyg.
Tinnet Badebassin blev et tilløbsstykke på sin tid: et lavt bassin, en rund fontæne med fire springvand og et solur i midten samt et rundt bassin med en motorbåd, der sejlede rundt i ring. Hovedattraktionen var et stort svømmebassin på 9x25 meter med vipper og udspring i den ene ende. Desuden var der skure til omklædning, boldbane og en interimistisk restaurant.
Det kolde kildevand blev løftet op fra kilderne med en hævert og ledt frem til bassinerne – det har været iskoldt. Efter sigende blev der skiftet vand op til tre gange i sæsonen, og der kunne være flere hundrede gæster på sommerdage.
Badelandet i Tinnet Krat var i drift frem til 1947. Efter et par ulykker stillede myndighederne så mange krav til sikkerheden, at den nye ejer lukkede det. I dag står de revnede og mosgroede beton-bassiner tilbage på marken.


Hofmeister, Erik : Gudenåens kulturhistorie. 2012