Kellerød

Kellerød. Sjællands lænste stendysse.

Kellerød 1. Kellerød-dyssen ses í midten af billedet

Kellerød 2. Langdyssen ved Kellerød
Intro
I det smukke område tæt ved Tystrup-Bavelse sø, ligger den længste dysse øst for Storebælt. Man kender kun et lille gravkammer i dyssen, men der kan ligge flere skjult i den særdeles velbevarede langdysse. Dyssen er opført for cirka 5500 år siden som et kæmpe langhus bygget af jord og sten...
I det smukke område tæt ved Tystrup-Bavelse sø, ligger den længste dysse øst for Storebælt. Man kender kun et lille gravkammer i dyssen, men der kan ligge flere skjult i den særdeles velbevarede langdysse. Dyssen er opført for cirka 5500 år siden som et kæmpe langhus bygget af jord og sten. Et byggeri af den størrelse, har krævet store ressourcer og en nær tilknytning til området. Netop stedet her har givet muligheder for landbrug, husdyrhold, jagt og fiskeri. Langdyssen har måske opnået sin usædvanlige længde ved forlængelser af dyssen i forbindelse med begravelser af landsbyens overhoveder gennem generationer.
''Danmarks første hjerneoperation''
Da man i 1933 undersøgte dyssekammeret, fandt man skelettet af en cirka 35-50 årig mand. En datering viste, at han var gravlagt omkring 3300 f. Kr. Han havde fået en flintflække og et ornamenteret lerkar med sig i graven. Han var død af en kraftig læsion i venstre side af kraniet. Inden hans død, har man forsøgt at operere ham, og tydelige mærker efter flintknive viser, at man havde forsøgt at glatte og udbedre såret. Det var ikke første gang, at denne mand havde været udsat for en skade. På hans kranie lige over det ene øjenbryn fandtes yderligere en læsion, som dog var helet igen. På trods af at han ikke overlevede, er manden er det ældst kendte eksempel på en hjerneoperation i Danmark.