Gravminde over M. A. Petersen


M.A. Petersens Konfektionsfabrik A/S, Sønderbrogade 14.


Syersker i syhallen hos M.A. Petersen i 1940erne.

Intro

Gravmindet over direktør M. A. Petersen (1861-1927) har en anseelig størrelse. Gravstedsnummer: A 039-040.

''M. A. Petersen ''åbnede i 1919 en konfektionsfabrik på Sønderbrogade 14, der tidligere havde huset F. C. Madsens Dampvæveri. M. A. Petersen havde været driftsleder her, men købte efter stedets konkurs bygningen og startede med at producere herrekonfektion. Fabrikken fik navn efter sin nye direktør og kom til at hedde M. A. Petersens Konfektionsfabrik. Da M. A. Petersen døde i 1927 blev fabrikken overtaget af selskabet Brdr. Wittrup og kom dermed til at hører under konfektionsfirmaet Frølund og Wittrup. Fabrikken fik dog lov til at beholde sit navn helt indtil den lukkede i 1974. Konfektionsfabrikken voksede i Brdr. Wittrups varetægt. Efter 2. verdenskrig blev fabrikken til en af byens største kvindearbejdspladser med omtrent 200 syersker. Den 28. november 1974 meddelte Horsens Folkeblad, at M. A. Petersens Konfektionsfabrik A/S havde besluttet at dreje nøglen om, når de var færdige med produktionen af forårskollektionen. Fabrikken beskæftigede på det tidspunkt omtrent 60 syersker og 20 funktionærer og rejsende.

''Gravstenen'' er forholdsvis atypisk, både når det kommer til størrelse og udformning. Det er et selvstående monument, der har en retkantet sokkel og postament, og et rektangulært korpus. Hovedet eller overliggeren er bredere end korpus og er tagformet. ''Inskriptionen'' på korpus er i antikva med brede seriffer (opret skrifttype med "fødder"). Bogstaverne er udformet i bronze og monteret på stenen. Inskriptionen på soklen er indhugget. Den er udført udelukkende i versaler og med grotesker (skrifttype uden "fødder"). Overliggeren er ''dekoreret'' med en lille bronze-kuppel i hvert hjørne. ''Gravstedet'' er omkranset af tuja, der afbrydes ud mod stien af to retkantede granitstandere. Stolperne er forbundet af en granitsokkel/trædesten. På toppen af hver af standerne ses en lille bronze-kuppel.

''Tekst'' Byarkivet Horsens: A1979-013. Danske Erhverv i Tekst og Billeder, Jylland, 1906. Historisk Kalender 1993. Artikel om M. A. Petersens Konfektionsfabrik A/S i Horsens Folkeblad den 28.11.1974. ''Billeder'' Byarkivet Horsens