Gravminde over Adolf Frederik von Harbord


Gravminder over A. F. von Harbord bærer en meget besynderlig inskription.

Intro

Gravmindet over Adolf Frederik von Harbord, major ved det Slesvigske Kyrasserregiment, bærer en meget speciel inskription.

Gravmindet er over Adolf Frederik von Harbord (1795-1878) og hans hustru C. A. von Harbord (1792-1850). '' '' ''Adolf Frederik von Harbord'' var fra Lybæk, men blev ansat ved det Slesvigske Kyrasserregiment i Horsens. Her var han premierløjtnant og overlærer ved en skole for underofficerer.

''Gravstenen'' er af bautatypen/en kløvet granitsten med glat forside. Over inskriptionen er der indhugget en laurbærkrans. Laurbærkranse på gravsten symbolisere traditionelt udødelighed. ''Inskriptionen'' er udelukkende i versaler og er indhugget antikva med brede seriffer. Men det mest interessante ved inskriptionen er selve indholdet. Gravstenen bærer teksten: MAJORINDE C. A. VON HARBORD FØDT BRABANDT FÖDT D. 8 JUNI 1792, DÖD D. 21 JANR. 1850, AGTED, ELSKED OG SAVNET. MAJOR A.F. VON HARBORD FÖDT D. 11 MARTS 1795, DÖD D. 3 DEC. 1878. KJENDT AF MANGE, MISKJENDT AF FLERE. FORSTAAET AF FAAE. Den sidste del værende den interessante del: '''"Kendt af Mange. Miskjendt af Flere. Forstaaet af Faae." Det '''er en forholdsvis besynderlig inskription, når man tænker på de mere gængse tekster på gravsten. Baggrunden for den iøjnefaldende inskription har muligvis forbindelse til stillingen som overlærer ved Kyrasserregimentet – en rolle i hvilken han både beskrives som værende dygtig, men også som værende “hidsig, pirrelig og stolt” og til tider “ganske ubehagelig”. Inskriptionen kan dog også tilskrives Harbords kontroversielle holdning til borgerkrigen. På det tidspunkt var Harbord vendt hjem til Slesvig, men da oprøret begyndte, rejste han tilbage og kæmpede på dansk side. Harbord havde efter sigende svært ved at tilgive de som ikke kæmpede på dansk side. Han levede sine sidste år i Horsens.

Byarkivet Horsens: A1008.