Gravmæle for Niels J. Petersen
Intro

Anne Marie Carl-Nielsen Gravmæle for Niels J. Petersen, 1907 Medaljon, bronze

Læge Niels J. Petersen (1859-1906) var Anne Marie Carl-Nielsens fætter og tilmed gift med hendes søster. Medaljonen var oprindeligt et bestillingsportræt, men da Niels J. Petersen døde, før Anne MArie Carl-Nielsen nåede at udføre portrættet, fik det form som en gravstensudsmykning.

I et brev til Carl Nielsen skriver hun: "Jeg har nu gjort Niels' relief færdigt og de er alle glade for det det er jo rart, nogen kunstnerisk tilfredsstillelse er det jo ikke da det er blegt som set gennem erindringstårer men nu er jeg glad ved det er gjort."

På gravstedet hviler også Niels J. Petersens mor og Anne Marie Carl-Nielsens moster, Maren Jørgensen Gylling. Anne Marie er formentlig også kunstneren bag dette gravmæle.


Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945, f. Brodersen) er en af vores mest banebrydende, kvindelige kunstnere – og en ildsjæl, der hverken lod sig bremse af ægteskabet med komponisten Carl Nielsen eller rollen kvinde og mor. Hun var den første kvinde, der udstillede på Den Frie Udstilling i København, og hun var med til at oprette Kvindelige Kunstneres Samfund. Anne Marie Carl-Nielsen var naturalist, og hendes mange skitser røber en utrolig iagttagelsesevne. Eftermælet er et imponerende livsværk, der bl.a. tæller en rytterstatue af Christian IX og tre bronzeporte til Ribe Domkirke.