Granitskulptur


Eva Sørensen, Granitskulptur, 1983

Intro

Eva Sørensen. (1940-) Granitskulptur, 1983 Eva Sørensens solurslignende skulptur formår at forbinde det enkelte menneske og kosmos.

Eva Sørensen. (1940-)
Granitskulptur, 1983
Granit

Placering: Hovedpostkontoret, Dannebrogsgade 2.

Skulpturen består af en kileformet granitsten, som hviler på en sokkel over et kvadratisk bassin med en rund fordybning. Hele vandkunstens udformning, der i grundtræk minder om et solur bringer den i direkte forbindelse med naturen og dens evige cyklusser. Lyset og vandet bliver på denne måde integreret som en del af værket og peger på de bevægelser i naturen, der er evige. Skulpturens kileformede granitsten viser sig også som en del af disse processer ved en afdækning af stenens indre strukturer. Nænsomt afdækket og med en stor respekt for stenens egen form træder dette felt frem som endnu en evig bevægelse - entropien eller erosionen, som også forløber næsten umærkeligt i forhold til menneskets korte tilværelse. På denne vis peger skulpturen på forholdet mellem os og det kosmiske og vækker en ydmyghed overfor det som er større end os selv til live.

Skænket af Albani Fonden i anledning af indvielsen af det nye hovedpostkontor i 1983.


Eva Sørensen. (1940-)

Eva Sørensen har gennem hele sit virke arbejdet med skulpturens og keramikkens forskellige materialer og teknikker. Hun var i 1960’erne tilknyttet Herman A. Kählers keramiske værksted i Næstved. Det er dog først i slutningen af 1970’erne, at hun finder det udtryk, hun er mest kendt for i dag, hvor hun benytter sig af den grønne granit fra Montorfano i Italien. Hun lader sine skulpturer stå frem som delvist bearbejdet og ofte ligner bearbejdningen af skulpturen noget, der er fremkommet naturlig som slæbespor hen over stenen og revner ned gennem den. Skulpturens ubehandlede og organiske præg giver mindelser om varder, steler og andre former for primitive skulpturer. De er placeret i nøje sammenhæng med deres omgivelser og ser ofte, på grund af deres udtryk, ud til at have været der altid.