Geels Kro


Geels Kro. Mindesten for den faldne modstandsmand, Gunnar Carlo Nielsen.


Geels Kro. Mindesten for den faldne modstandsmand, Gunnar Carlo Nielsen.


Geels Kro.


Skilt ved Geels Kro, hvor der er rejst en mindesten for den faldne modstandsmand Gunnar Carlo Nielsen.

Intro

Den 12. juli 1944 opstod der ildkamp mellem en gruppe modstandsfolk og Gestapo. Under skyderiet blev Gunnar Carlo Nielsen dræbt.

Gunnar Carlo Nielsen (1925-44) blev rekrutteret til modstandsbevægelsen i sommeren 1943. Han blev leder af en såkaldt m-gruppe, men gruppen overgik hurtigt sabotageorganisationen. Her fik de udleveret våben, som de hurtigt skulle lære at betjene. Det var under en sådan øvelse at det gik galt.
Under øvelsen blev gruppen opdaget af en lokal stikker. Gruppen stak af, men glemte en vigtig våbendel. Dagen efter vendte de tilbage og blev endnu en gang opdaget. Denne gang ringede stikkeren til Gestapo, der straks kørte til stedet.
Gruppen af modstandsfolk havde gjort holdt ved Geels Kro. Her blev de opdaget af Gestapo og et større skyderi brød ud. Gunnar Carlo Nielsen blev skudt, da han flygtede ud gennem et vindue. Han var dræbt på stedet. Hans lig blev efter befrielsen fundet gravet ned på Seden Skydebane.
En af gruppens medlemmer blev hårdt såret bragt til Odense Sygehus, hvorfra han få dage senere brlev befriet. De øvrige undslap, men blev senere taget af tyskerne og sendt i koncentrationslejr i Tyskland.

Henvisninger:

Andreas Skov: Fyn i Krig. Modstandskampen 1940-45. People´s Press, 2014
Andreas Skov: Frihedskæmperne fra Skt. Jørgens Gade. Odensebogen 2013. Byhistorisk Udvalg,2012.