Garnisonssygehuset


Postkort der viser garnisonssygehuset på Farimagsvej 26.


Garnisonssygehuset er første bygning til venstre i billedet.

Intro

I 1903 fik 4. Dragonregiment et garnisonssygehus på Farimagsvej 26. Da 4. Dragonregiment forlod Næstved i 1923 skrumpede behovet for et garnisonssygehus, og sygehuset blev med tiden lavet om til soldaterboliger.


På sygehuset var der en særlig afdeling for patienter med fnat. Fnat er en smitsom parasitær hudlidelse, der var meget udbredt især i slutningen af 1800-tallet.
Soldaterne som levede tæt sammen var særligt udsatte for smitte, så der var brug for et separat rum på sygehuset, hvor personalet kunne behandle soldaterne for den voldsomme kløe.

I epidemihuset bag garnisonssygehuset plejede personalet blandt andet de soldater, der var blevet ramt af influenzaepidemien den spanske syge, som ramte i Danmark omkring 1918-1919.I Næstved Tidende fra tirsdag den 27. juni 1911 blev det beskrevet, hvordan der var brug for garnisonssygehuset, når soldater kom til skade.

Under et militært væddeløb for underofficerer og menige på Ridemarken og det tilhørende terræn var der sket et uheld. I væddeløbets første løb styrtede en sergent med sin hest. Sergenten blev ført til garnisonssygehuset, hvor han blev forbundet og fik konstateret en mindre hjernerystelse.På fronten af det tidligere garnisonssygehus ses Næstveds byvåben. Byvåbnet er af keramik og lavet hos Kähler. Bølgerne på byvåbnet henviser til Suså. De korslagte nøgler er symbol på apostlen Peter, og den magt han fik overgivet af Jesus. Kronen er et symbol på kongemagten.

Over byvåbnet er Kong Christian den 9. monogram placeret. Christian den 9. var konge af Danmark fra 1863 til 1906.