Gammel Hestehave


Gl. Hestehave. Billedet er taget i påsken 2011 og viser Gl. Hestehave set fra Halling Skov. Man kan set to af de gamle gravhøje.

Intro

I lunden Gammel Hestehave øst for Svendborg ligger fire store og flere mindre gravhøje. I nogle af dem er der gjort fund fra bronzealderen. I en gravhøjene har man også fundet en stenkiste som stammer fra slutningen af stenalderen...

I lunden Gammel Hestehave øst for Svendborg ligger fire store og flere mindre gravhøje. I nogle af dem er der gjort fund fra bronzealderen. I en gravhøjene har man også fundet en stenkiste som stammer fra slutningen af stenalderen. Lige syd for Gammel Hestehave, ved parkeringspladsen til et kursuscenter, findes en stor sten med over 100 skåltegn. Den bliver kaldt Æbleskivestenen, fordi den ligner en kæmpestor æbleskivepande. Omkring Æbleskivestenen er der lagt nogle kværnsten fra oldtiden, som er fundet i omegnen. ''Hellige skåle'' Hvad er skåltegn? Skålformede fordybninger indhugget i sten med en diameter på fem-ti centimeter. De fleste er fra bronzealderen, men enkelte er fra stenalderen og jernalderen. Ofte findes sten med skåltegn tæt ved gravhøje. Hvad betyder skåltegnene? Der er ikke én sikker forklaring, tegnene kan betyde mange ting. Det kan være gengivelser af solen eller fuldmånen eller et symbol på kvindens køn. Hvad er skåltegnene brugt til? Nogle mener, der er blevet ofret smør, honning, brød eller blod i skåltegnene, men vi ved det ikke. Enkelte steder bliver der i dag lagt mønter eller stykker af kage eller brød i skåltegnene. I bronzealderen anså man stenens kraft for at være helsebringende, og måske blev det hellige stenmel, som blev hugget ud af stenen, spist.