Galvmaleri "Kamphaner"


Traditionel spejderhilsen tegnet af Asger Jorn fra Kamphanernes Dagbog fra 1930-1931


Kamphane patruljedagbog 1930


En af Jorns tegninger fra patruljedagbogen fra 1930


Knold (Else Hansen) gør honnør på sommerlejren ved Vardeborg i 1954

Intro

Gavlmaleriet ”Kamphaner” fra 1996 blev lavet som en gave til Silkeborg By i anledning af byens 150-års jubilæum og KFUM-spejdernes 75-års jubilæum.

''Jorn som spejder'' Øverst på gavlen ses fire sorte haner i forskellige størrelser omkring et kamera. Motivet er tegnet op efter en tuschtegning, der oprindeligt blev lavet af billedkunstneren Asger Jorn i begyndelsen af 1930’erne. Han var på det tidspunkt spejder i Silkeborg KFUM’s 2. trop, hvor han skrev og tegnede to dagbøger for sin patrulje, som hed ”Kamphanepatruljen”. Motivet afspejler Asger Jorns tid som spejder.

''Spejderhilsen'' Under hanerne er en anden af Jorns tegninger fra dagbogen, hvor to nye medlemmer aflagde spejderløftet og dermed blev optaget i troppen. Tegningen viser to venstre hænder i en traditionel spejderhilsen. Spejdere over hele verden bruger venstre hånd til hilsen, da det er den hånd, der er tættest på hjertet – og så er det desuden praktisk i forbindelse med fx overrækkelse af præmier, hvor de giver håndtryk og honnør på samme tid. Det er en slags hilsen for de indviede, hvor lillefingrene låser hænderne sammen.

''Spejdernes aftryk'' I 1995 var KFUM-spejderne i Silkeborg på sommerlejr i Lunden. I forbindelse med et byløb skulle de alle forbi gavlmaleriet, som var ved at blive opført. Her dyppede de den ene hånd i maling og satte deres håndaftryk under maleriet. Nederst til venstre, ved siden af håndtrykkene, er KFUM-spejdernes gamle spejderløfte skrevet i morsekode.

''Publiceret''