FrihedIntro

Peter Brandes, 1988, Glyptonit. Oprindeligt indkøbt og opstillet af Sydbank. I 2018 overdraget til Kolding kommune, hvor skulptur og sokkel blev gennemrestaureret.

'''Frihed''' eller '''Frihedens Arm''' er en halv abstrakt - halv menneskelignende figur, der er opstillet på et sarkofaglignende fundament. "Frihed er ikke noget vi har eller får, men noget vi opnår”. Citat Peter Brandes, hvorved han indirekte giver en forklaring på det åbenlyse modsætningsforhold i skulpturen. Skulpturens titel er altså også skulpturens tema: "Kampen for at opnå og bevare frihed". Skulpturen er inspireret af den arkaiske skulptur på Delos i det græske øhav og af den kraft, som de doriske templer udstråler. Skulpturen er støbt i glyptonit efter en gipsmodel. Glyptonit er et kompositmateriale bestående af knust sten (her basalt) og epoxy.

Skulpturen tilhører Kolding Kommune

Peter Brandes født 1944, og er multikunstner, som har arbejdet med både maleri, keramik og fotografi. Brandes' tidligste arbejder tilhørte den ekspressionistiske strømning, men omkring midten af 1960’erne tog han det konkrete, geometriserende maleri op. Han fik sit kunstneriske gennembrud i begyndelsen af 1980'erne på Galerie Moderne i Silkeborg. Han er autodidakt kunstner, der kastede sig ud i kunsten på egen hånd. Brandes er også kendt for hans kæmpe vaser. I 2018 blev vasen Prins Henrik in Memoriam afsløret. Vasen er 5,35 meter høj, er blevet brændt i to måneder, og vejer otte tons. Hans kunst kredser ofte om temaer fra kristendommen og den antikke græske mytologi, har også været genstand kunstneriske emne i praksis.