Frederiksberg Have og Slot
Frederiksberg have. Den kinessiske bro
Barok- og landskabshaven. Set fra slottet
Foran slottet. Fødselsdag
Den kinesiske ø. Udsigt fra øen mod hovedindgangen til Frederiksberg have
Den kinesiske pavillon. Resaureringen
Plan af den kinesiske ø. Plan af den kinesiske ø, restaureringsforslag
Frb. Have, den kinesiske pavillon. Frb. Have, den kinesiske pavillon
Frb. Have, den kinesiske bro. Frb. Have, den kinesiske bro
Frb. Have, den kinesiske bro (m. båd). Frb. Have, den kinesiske bro (m. båd)
Frb. Have, Barokhaven. Frb. Have, Barokhaven
Frb. Have, Kilden. Frb. Have, Kilden
Frb. Have, Apistemplet. Frb. Have, Apistemplet
Frb. Have, oversigt. Frb. Have, oversigt
Intro
Det lyse, højtliggende Frederiksberg Slot blev opført i 1700 som erstatning for Prinsens gård, der lå på jorde tidligere forpagtet af Amagerbønder. Barokhaven foran slottet blev formentlig udført efter kaptajn i ingeniørkorpset Hans Heinrich Scheels plan...
Det lyse, højtliggende Frederiksberg Slot blev opført i 1700 som erstatning for Prinsens gård, der lå på jorde tidligere forpagtet af Amagerbønder. Barokhaven foran slottet blev formentlig udført efter kaptajn i ingeniørkorpset Hans Heinrich Scheels plan. Af barokhaven eksisterer endnu det terrasserede, græsklædte terræn og de lindeflankerede ramper. Resten af Frederiksberg Have er omlagt til en landskabelig have med bugtede plæner, søer, kanaler og trægrupper samt grotter, templer, pavilloner og lysthuse. Det er meget sandsynligt, at ’Udkast til Haugeanlæg i den engelske smag’, skrevet af Johan Ludwig Mansa i 1798, har været brugt som forlæg.
''Kineserier på Frederiksberg''
Den kinesisk-angelsaksiske ånd i Frederiksberg Have mærkes især på den kinesiske ø. Her kan man i formindsket målestok møde udsigter og følsomme overraskelser, der sætter gang i tankevirksomhed og drømmerier. Over en hvælvet, parasolprydet bro kommer man ind i haven. Den er en yndig blanding af et græsningslandskab, der smyger sig omkring bygningen, lunde af kirsebærtræer og konkyliekransede bede. Det kinesiske lysthus af træ har rødmalede søjler og buet tag med bevingede drager i hjørnerne. Indenfor finder man kabinetter med lakerede døre og kinesisk kalligrafi. I Frederiksberg Have ligger dansk arkitekturs måske mest frodige eksempel på ideer fra rejser eller fantasiens verden.