Fort Christian på St. Thomas
Fort Christian ved havnen i Charlotte Amalie på St. Thomas. Fotograf: Poul U. Jensen
Intro
Det røde fort ved havnen i Charlotte Amalie på St. Thomas er den ældste bygning i det tidligere Dansk Vestindien – opkaldt efter Christian d. 5 og opført i forbindelse med koloniens oprettelse i 1670’erne. Fortet havde mange funktioner i kolonitiden, men er i dag noget forfaldent.
Fort Christian havde, da det stod færdigt i 1680, en vigtig rolle i den nyetablerede koloni. Det var først og fremmest forsvarsværk mod sørøvere og angreb fra andre europæiske kolonimagter, men tjente desuden som bolig for guvernøren, fængsel og kirke. Det var også her, de første slaveauktioner blev afholdt. I nærheden af fortet lå Caribiens bedste naturhavn og her voksede der hurtigt en by frem. Den blev i begyndelsen kaldt ”taphus”, et gammelt dansk ord for værtshus, men fik i 1685 navnet Charlotte Amalie efter Christian d. 5’s dronning.
Fortet blev opført efter tidens gængse militære principper med fire bastioner bestykket med kanoner, og forsvarsstyrken var på o. 50 soldater. Det tilhørte ligesom alt andet i Dansk Vestindien handelsselskabet Vestindisk-guineisk Kompagni indtil 1755, hvor hele kolonien blev overtaget af den enevældige danske stat. Det militære anlæg blev udvidet med en kasernebygning og et garnisonshospital, og i 1784 blev fortets oprindelige tårn forhøjet og forsynet med en klokke, der signalerede vagtskifterne.
De voldsomme orkaner, der med jævne mellemrum ramte St. Thomas, medførte også ødelæggelser på fort Christian, især i 1867 hvor en særlig tung kanon, der blev brugt til at afgive signalskud morgen og aften blev slynget gennem brystværnet og endte i nogle barakker bag bastionen. Efter salget af de dansk-vestindiske øer til USA i 1917 tjente fortet som politistation og fængsel, men de sidste fanger flyttede ud i 1982, og den gamle historiske bygning blev herefter indrettet til museum. De seneste år har der dog ikke været offentlig adgang på grund af en omfattende renovering.
Kilder: Ove Hornby: Kolonierne i Vestindien. 1980
Ebbe Larsen: DANSK VESTINDIEN. En guide til historie og oplevelser. 2013