For vandets visdom gav Odin sit andet øje af Erland Knudssøn Madsen
Intro
Ved vikingegravpladsen tæt ved Lindholm Høje Museum, har billedhuggeren Erland Knudssøn Madsen anbragt sin skulptur, der er i pagt med områdets enestående historie.
''Skulptur premieret''
Skulpturen blev da også på Arkitekturens Dag 1. juni 1993 præmieret for dens fabulerende udformning og dens ideelle samhørighed med landskab, bygning og historie.
''Inspiration''
Erland Knudssøn Madsen har hentet sin inspiration i den nordiske mytologi og kaldt sit værk for "For vandets visdom gav Odin sit andet øje". Det monumentale værk er hugget ud af fire store røde granitblokke, der er hentet i Sverige. Stenenes farver fremhæves optimalt, idet kunstneren har hugget, slebet og savet de forskellige mønstre frem på alle flader. Øverst oppe på tre granitelementer er placeret en flad, vandret hvilende granitsten, der er udformet som et øje. Det er Odins andet Øje, som fra universet skuer ned i jordens indre via et cirkelrundt hul i sokkelstenen, hvori der er nedlagt grønt glas.
''Odin''
Odin var den vigtigste gud for vikingerne, ikke kun den stærkeste, men også den klogeste. Myten fortæller, at Odin går til Mimers kilde og drikker for at få vandets visdom. Han mærker intet og spørger Mimer hvorfor. "Du må aflevere et pant", svarer Mimer. "Du kan beholde dit ene øje, men du må aflevere det andet. Man kan ikke have et normalt syn og være vis på een gang’. Historien melder ikke noget om, hvor øjet blev af, men det har Erland Knudssøn Madsen med sit værk formet et billede af på Lindholm Høje. Skulpturen, der er betalt af Aalborg Kommunes Kunstfond, er opsat i forbindelse med byjubilæet i 1992 og afsløret af den daværende formand for Folketinget, H. P. Clausen. Det skete på den dag, der var officiel åbning af museet.
''Erland Knudssøn Madsen''
Erland Knudssøn Madsen, der er født i Viborg i 1942, debuterede i 1963, og i 1967 flyttede han til Thy. Her har han sit værksted, hvorfra der er udgået mange skulpturer til offentlige institutioner. Han arbejder både i træ og granit, og blandt hans mange værker kan nævnes en udsmykning i Herningvejens skole i Aalborg Øst. Han har været medlem af Statens Kunstfonds udvalg, og i 1987 blev han af Jyllands-Posten kåret som Årets Kunstner. Desuden har han modtaget Statens Kunstfonds treårige legat og Astrid Noacks Legat.