Flyvestation Karup


Jagerleder bunkeren "Gyges" (Bunker 1137) i 1945. Den store tyske bunker på Flyvestation Karup bliver stadig anvendt til styring af luftoperationer.

Intro

Flyvestation Karup er en af de største militære installationer i Danmark og den største luftbase i Nordeuropa. Flyvestationen har mere end 1000 bygninger og et samlet areal på 2900 hektar...

Flyvestation Karup er en af de største militære installationer i Danmark og den største luftbase i Nordeuropa. Flyvestationen har mere end 1000 bygninger og et samlet areal på 2900 hektar. Flyvestationen rummer ikke bare en flyveplads, men er også hjemsted for Flyvertaktisk Kommando og Hærens Operative Kommando. Flyvestationen blev oprindeligt anlagt af den tyske besættelsesmagt fra 1940. Siden blev den gradvist udbygget. Underbesættelsen hed flyvestationen Fliegerhorst Grove. Dengang var basen især for jagerfly, som kunne sættes ind mod allierede bombefly. Siden 1947 har Forsvaret løbende udbygget flyvestationen som base for fly, helikoptere, missiler og operative tjenester. ''Flyvevåbnets hovedbase'' Da tyskerne besatte Danmark i 1940, havde Luftwaffe allerede planer om at bygge en flyveplads på heden i Karup. Flyvepladsen kunne støtte operationerne i Norge og bruges til offensive luftangreb mod England. Fra august 1940 til maj 1945 udbyggede tyskerne flyvestationen, og der findes stadig utallige tyske bygninger i området. Forsvaret overtog i 1947 flyvestationen fra englænderne og omdøbte den til Flyvestation Karup. Den store base på heden blev siden en af Flyvevåbnets hovedbaser. Den er løbende blevet udbygget og moderniseret af Forsvaret og NATO. Forsvaret bruger stadig en del af de tyske bygninger, blandt andet den kolossale bunker Gyges. Alle militære luftoperationer i det danske luftrum bliver styret herfra.