Flyvergravene


Her fik 3 allierede flyvere deres sidste hvilested.


Reginald Philip Gents grav.


T. A. Mc Beaths grav.


R. J. Dillons grav.


Gravsten over allierede flyvere på Kirke Værløse Kirkegård. Den ukendte flyver, der omtales på stenen må være Reginald Philip Gent.

Intro

På På kirkegården i Kirke Værløse ligger tre allierede flyvere begravet. Den tyske besættelsesmagt skød deres fly ned over Danmark.

Alt i alt blev næsten 1200 allierede flyvere dræbt over Danmark under 2. verdenskrig, og tre af dem blev begravet på Kirke Værløses kirkegård. Raymond James Dillon, canadisk pilot, var natten mellem den 15. og 16. maj 1942 på vej tilbage til England i sin Hampden Mk 1 bombefly efter at have udlagt miner i den vestlige Østersø, sammen med 50 andre fly. var Det fly, han førte, blev ramt af flak fra en tysk minestryger, og øjenvidner så flyet eksplodere i luften og styrte brændende i havet i nærheden af Endelave. Dillons lig blev næste dag samlet op af en dansk fisker. Han blev begravet den 19. maj 1942 af den tyske værnemagt uden gejstlig medvirken. Reginald Philip Gent var om natten mellem 17. og 18. maj 1942 på et minelægningstogt i Storebælt. I alt 32 Stirling- og 28 Wellingtonbombere skulle minere i de danske farvande og ved de frisiske øer. 5 Stirling og 2 Wellington gik tabt. Reginald Philip Gents Stirling MK.1 bombefly blev ramt af flak ved Nyborg, men fortsatte i nordøstlig retning. Næste dag fandt fiskere vragdele i farvandet ud for spidsen af Asnæs, og i de efterfølgende måneder drev ligene af flere besætningsmedlemmer i land. Flyets fire øvrige besætningsmedlemmer blev begravet i Kalundborg, mens Gent blev begravet på kirkegården i Kirke Værløse. Thomas Albert Mac Beath var bombekaster i et Stirling bombefly, som sammen med to andre Stirling maskiner, var på en nedkastningsmission i Roskildeegnen. Der skulle nedkastes våben til danske modstandsfolk på Orø. Natten mellem den 2. og 3. april 1945 blev var der et kraftigt skydække over Isefjorden. To af flyene valgte at vende om, mens Mac Beaths fly fortsatte. Tysk flak ramte maskinen i haleroret. Piloten forsøgte at rette maskinen op, men kablerne til roret brast og flyet styrtede ned i Roskilde Fjord. Mac Beath døde ved styrtet, men de andre besætningsmedlemmer overlevede. To af dem blev fanget af tyskerne, mens det lykkedes for tre af besætningsmedlemmerme at flygte til Sverige. Kort efter krigens afslutning blev Thomas Albert Mac Beath fundet i en grøft ved Værløse flyveplads, hvor tyskerne havde efterladt ham. Den 9. juni 1945 foretog pastor O.E.L. Christiansen jordfæstelsen på kirkegården i Værløse efter engelsk militærritual.