Flystyrt ved Store Heddinge gamle sygehus.


B17 styrtede ned i Store Heddinge sygehus


Flyets rute inden styrtet.


En tysk Focke-Wulf jager

Intro

Den 13. maj 1944 styrtede et amerikansk B-17 bombefly ned i Store Heddinges sygehus. Det fik i folkemunde tilnavnet, Spøgelsesflyet.

Mysteriet om Spøgelsesflyet blev kun løst, da det viste sig, at den danske premierløjnant Harry Dybdahl Jensen havde været med om bord i flyet, som havde fået navnet "Lassie Come Home" Det amerikanske bombefly startede d. 13. maj 1944 fra en base i England. Planen var at flyet på sin 19. bombetogt skulle bombe Focke-Wulf -Fabrikkerne i Poznan, Polen, sammen med en angrebsformation af andre bombefly. Da flyene nåede på højde med Stettin, blev de mødt af cirka 100 tyske jagere. Harry D. Jensens fly blev ramt af af en granat, som satte ild til styrbords vinge mellem de to motorer. "Lassie Come Home" forlod formationen og forsøgte at slukke ilden ved hjælp af stejle dyk og drej, men det var forgæves. Besætningen om bord på flyet var klar over, at de ikke havde en chance for at nå tilbage til England alene, i 16000 fods højde og med brand om bord, så man besluttede at sætte kurs mod det neutrale Sverige. Da ilden bredte sig til flyets hale gav flyets pilot, Captain Robert Dunn Jr., ordre til at forlade flyet. Han satte flyet på nordlig kurs og automatisk styring, og besætningen forlod flyet. De landede alle uskadte, men blev taget til fange og måtte tilbringe resten af krigen i Stalag Luft III. Alle nåede dog efter krigen hjem til Amerika. Flyet fortsatte støt sin kurs nordpå, uden mandskab og på trods af branden om bord, og nåede Stevns mellem kl. 17 og 18. Da begge styrbords motorer satte ud, begyndte flyet at cirkle over Store Heddinge og tabte hele tiden højde. Det skræmte naturligvis byens borgere, samtidigt med at tyskernes vagtberedskab var i fuld alarmberedskab. I over en time kredsede flyet over byen, men kl. 18.30 var det kommet ned i så lav højde, at det kolliderede med nogle elmaster, ramte jorden, rutschede over nogle marker, gennem et hegn og en lille lagerbygning, inden det ramte et hjørne af sygehuset og oversygeplejerskens lejlighed. Danskerne var først til stede for at hjælpe amerikanerne, men til deres store undren var der ingen ombord. Intet kunne fortælle, hvor flyet kom fra, og hvor det skulle hen. Flyet blev kaldt Spøgelsesflyet fra Store Heddinge, indtil en af dets besætningsmedlemmer, Harry Dybdahl Jensen, mange år senere opdagede sammenhængen mellem Spøgelsesflyet og Lassie Come Home.

Harry Dybdahl Jensen var født 1916 af danske forældre i Wisconsin USA. Den 13 maj 1944 var han ombord i bombeflyet, som senere styrtede ned i sygehuset i Store Heddinge. Da mandskabet hoppede ud fra flyet over Stettin, var det sidste de så, af flyet fortsatte brændende sin rute mod Sverrige. Alle 9 mand overlevede som sagt deres fangenskab i tysk koncentrationslejr. Først 46 år efter, i 1989, modtog Harry Dybdahl Jensen et billede fra en af bombeflyets skytter, Sgt. James Miller, som havde fundet billedet i den danske bog, "5 År - Besættelsen i Billeder". Et af billederne viste et B17 bombefly, som var styrtet ned i Danmark og Miller have genkendt Lassie Come Home ved hjælp af mærkerne på flyets hale. Harry Dybdahl Jensen fik hjælp af Det Danske Konsulat i Chicago og en dansk oberstløjnant Mogens Christensen, som var født i Store Heddinge d. 11. marts 1945 få 100 meter fra nedstyrtning stedet. Gennem hele sin barndom var han vokset op med historien om " Spøgelses Bomberen" I alle årene havde Harry Dybdahl troet at Lassie Come Home var styrtet i havet, men med hjælp fra de danske kilder erfarede han den virkelige historie om flyets endeligt.

Stevns Lokalhistorisk Arkiv