Fjellerup Strand


Gammelt fiskerhus

Intro

Stedet var 1850-1950 fiskerleje med en række bygninger og anlæg i strandkanten. Blev senere et stort sommerhusområde og populær badestrand. De gamle bygninger har fået en rekreativ funktion, som sommerhuse, kro og oplevelsesplads. Fjellerup Strand har omkring 416 indbyggere.

''Fjellerup Kirke'' Kirken i Fjellerup er en landsbykirke udført i romersk stil, som menes at være opført af byens beboere i det 12. århundrede. Kirkens hovedbygning (skibet) blev i det 16. århundrede udvidet til dobbeltstørrelse, hvorefter man i det 18. århundrede tilføjede kirkens tårn og våbenhus. Kirken anvendes hyppigt af både byens beboere og besøgende turister. Kirken er sognekirke i Fjellerup Sogn, med Maria Behrenthz som kirkens nuværende sognepræst.

''Østergaard'' Frem til 1995 fandtes der i Fjellerup en meget velbevaret avlsgår, som menes at have eksisteret fra senest 1486. Netop fordi de gamle bygninger var ekstraordinært velbevarede, begyndte Nationalmuset fra starten af 1950erne at erhverve sig og flytte dem til Frilandsmuseet i København. Den første bygning som blev flyttet var en agerrumslade, som blev overført i 1952. Stalde og portrum blev overført i 1982 og endelig hovedbygningen i 1995. Østergaard var som helhed færdiggenopført fra 2003. Tilbage står gårdens kælderrum, som antages at være fra to forskellige perioder. Rummene er omdrejningspunkt for et lokalt udstillingsområde. En uddybende gennemgang af gårdes historie kan læses på: [https://www.danskeherregaarde.dk/nutid/oestergaard-fjellerup https://www.danskeherregaarde.dk/nutid/oestergaard-fjellerup]