Fingerplanen, Storkøbenhavn
Skovlunde Station. Skovlunde Station i Ballerup-fingeren
Intro
Fingerplanen er navnet på en egnsplan for Storkøbenhavn. Den er tegnet af arkitekt Peter Bredsdorff. Planen var omfangsrig og blev anlagt som en hånd, hvor København fortsat var områdets centrum (håndfladen)...
Fingerplanen er navnet på en egnsplan for Storkøbenhavn. Den er tegnet af arkitekt Peter Bredsdorff. Planen var omfangsrig og blev anlagt som en hånd, hvor København fortsat var områdets centrum (håndfladen). Fra centrum udgik der fem fingre i retning af Køge (tommeltot), Roskilde (pegefinger), Ballerup (langefinger), Farum (ringfinger) og Hillerød (lillefinger). På denne måde ville man styre den kraftige byudvikling, som man allerede dengang forventede, og som i dag for længst er blevet til virkelighed.
''Storkøbenhavn under udvikling''
I stedet for at København voksede i alle retninger, skulle fingerplanen strukturere byvæksten, så den voksede ud i "fingre" med S-togsnettet i midten af hver finger. Byerne ligger omkring S-togsstationerne, som perler på en snor. Albertslund Syd, Brøndby Strand og Avedøre Stationsby blev for eksempel bygget i overensstemmelse med Fingerplanen. Mellem fingrene blev der planlagt grønne områder, som landbrug, skov og rekreative friarealer. Plantningen af Vestskoven er for eksempel et resultat af denne tankegang. Selv om Fingerplanen formelt ikke blev vedtaget, var tankegangen udgangspunkt for Byreguleringsloven i 1949. Fingerplanen vakte også stor opmærksom i udlandet, og i 2006 blev den udpeget til Kulturministeriets kulturkanon.