Favntag af Tove Anderberg


Kvindens Plads i Rendsburggade med skulpturen Favntag af Tove Anderberg

Intro

Et af de smukkeste bidrag til Aalborgs samling af skulpturer er Tove Anderbergs "Favntag", der var et resultat af de mange aktiviteter i forbindelse med Aalborgs byjubilæum.

Skulpturen har fået en enestående fin placering på Kvindens Plads ved Rendsburggade, tæt ved Limfjorden med udsyn til Nørresundbys Industrikvarter. Den skulle have været afsløret af rådkvinde Inge Nesgaard på Kvindedagen den 17. juni 1992. På grund af forsinkelse fra teglværket, der skulle udføre det manuelle arbejde, måtte man i første omgang nøjes med en attrap i fiberbeton. Først den 16. september var originalen på plads, og der blev opsat et skilt med navnet "Kvindens Plads". ''Værket'' Tove Anderbergs værk er en stor keramisk krukke i blå-grønne farver og en blank glasering. Den er opsat på en dobbeltsokkel af henholdsvis blå granit fra Bornholm og grøn granit fra Bohuslän. Den symboliserer med sin snoede form et kærligt favntag med livet, men den kan også tydes som en mere hjertelig forbindelse mellem Aalborg og Nørresundby, der blev lagt sammen ved Kommunalreformen i 1970. En vigtig del af skulpturens helhed er en halvrund bænk i gule mursten. '''''Initiativet''''' Initiativet til "Favntag" kom fra en arbejdsgruppe på 11 kvinder fra Aalborg, der i 1990 blev nedsat for at synliggøre kvindens indsats i byens lange historie. De havde flere projekter på bordet, hvoraf det vigtigste var en skulptur, der var skabt af en kvinde. Det var vist oprindelig meningen, at skulpturen skulle have været i jern, men det materiale lå så langt fra Tove Anderbergs verden, at hun sagde nej. Heldigvis valgte gruppen, der havde journalist Merethe Tølbøll som formand, den rigtige løsning, og det lykkedes at få de nødvendige penge fra Aalborg Kommunes Kunstfond og pengeinstitutterne i Aalborg, i alt ca. 400.000 kr. Hovedsponsor for bænken var murermester Norman Skov.

''Tove Anderberg'' Tove Anderberg er en af landets højt ansete keramikere, der fortrinsvis har udført natur-inspirerede krukker, fade og vaser samt en del relieffer. Hun er født i 1942, er autodidakt, men har studeret kemi, og fra 1974 har hun haft eget værksted i Hammer Bakker. Hendes debut fandt sted i 1975 på Kunstnernes Efterårsudstilling, og siden har hun holdt mange velbesøgte udstillinger herhjemme og i udlandet. Hun er repræsenteret på en halv snes danske museer, ligesom hun har udført udsmykninger i Aalborg.

H.P Jensen Skulptur i det fri I Aalborg. Aalborg Kommune, 1997