Fanefjord Kirke


Dommedag.


Fødslen i Bethlehem.


Skt. Jørgen og dragen.


Sladrende kvinder.


Den rige og den fattige mands bøn.

Intro

Fanefjord Kirke er den yngste af Møns middelalderkirker. Indeni er kirken pragtfuldt udsmykket med kalkmalerier af Elmelundemesterens værksted.

Fanefjord Kirke har kalkmalerier fra to forskellige perioder. De tidligste er fra midten af 1300-tallet og er malet i korbuen. Det, som gør kirken til noget helt særligt, er imidlertid, at hele resten af kirken er udsmykket af Elmelundemesteren.

Elmelundemesteren var et kalkmaleriværksted, som var aktivt lige omkring år 1500. Udover Fanefjord Kirke har værkstedet også udsmykket Elmelunde og Keldby kirker på Møn, samt et par kirker på Falster.

Kalkmalerierne i Fanefjord Kirke blev overkalket i 1660'erne men igen fremdraget i starten af 1900-tallet. Blandt blandt de mange motiver ses bl.a. skabelsesberetningen, Jesu barndoms- og lidelseshistorie og dommedag. På triumfvæggen ses en pragtfuld skildring af Skt. Jørgen og dragen.


Kirken ligger smukt men ensomt ved Fanefjorden. Gamle sagn fortæller, at man begyndte at bygge kirken i Dame/Askeby, men at de underjordiske hver nat fjernede stenene og i stedet byggede kirken ude ved fjorden. Til sidst opgav man, og kirken blev bygget ved fjorden. Kirken blev i middelalderen formentlig indviet til Skt. Nikolaus, som var helgen for søens folk.

Den ældste del af kirken er skibet, som stammer tilbage fra 1250-1300. Kirken står hvidkalket og teglhængt, og et specielt træk er tårnets gavle, som "vender forkert".

Fanefjord kirke hørte fra 1777 og til starten af 1900-tallet under Klintholm Gods.


Døbefonten er senromansk og udført i gotlandsk kalksten.

Altertavlen er fra omkring 1630 og udført at samme snedker som Stege Kirkes Prædikestol.

Prædikestolen er også fra første halvdel af 1600-tallet.

I skibets og korets nordside er bevaret stolestader fra omkring år 1600. Ellers stammer de lukkede stolestader i skibets sydside fra 1700-tallet.

Kirken har tre ophængte kirkeskibe. Det ældste hænger over indgangen til kirken og foretiller barkentinen Georgius, som strandede ved Nordfeld i 1922.

Orglet er fra 1998.


''Publiceret''