Falk's Savskæreri i Sdr. Bjert


Falks Savskæreri, luftfoto fra ca. 1950.


Falks Savskæreri havde en vindmølle til at drive saven. Møllen var i brug helt frem til 1963, hvor savskæreriet brænder.


Savskæreriets lade umiddelbart før nedbrydningen i 1983.


Hvad der i dag er tilbage af den gamle tømrervirksomhed udover stuehuset.

Intro

Vesterløkke var hovedgaden i det gamle Sdr. Bjert med mere end 20 mindre virksomheder. En af dem var Falks Tømrer og Savskæreri. Da landsbyen først fik elektricitet i 1919, havde Falk en vindmølle til at drive savværket.


J. C. Falk og Søn Savskæreri
Når man ser på et gammelt kort over Sdr. Bjert, er det helt tydeligt, at Vesterløkke var hovedgaden allerede dengang. Der var dog hverken asfalt, brosten eller gadelys - og der var ingen biler.
Dengang var det heste, som trak vogne med varerne, også træet der kom til savskæreriet.
Meget af træet kom fra de nærliggende skove, og om vinteren blev det transporteret til savskæreriet på skovslæder.

Elektricitet kom først til landsbyen i 1919, så firmaet Falk på Vesterløkke 37 havde en vindmølle til at drive savværket.
Derfor var man afhængig god vind, så møllen kunne virke og drive saven.
På savskæreriet skar de stammerne op i lige den størrelse, der skulle bruges i byggeriet. Der blev brugt meget træ til byggeri dengang. Selvom man var begyndt at bruge jernstolper i tiden op til 2. verdenskrig, var det under besættelsen svært at få jernmaterialer. De blev brugt til våben og maskiner. til gengæld var det gode tider for savværkerne.

Savskærereriet drev også sideløbende tømrer- og snedkervirksomhed. Virksomheden havde en medarbejder, som var rigtig god til at lave skafter til skovle, grebe og forke, som man brugte i sognets landbrugsbedrifter.

I 1963 brændte både savværket og møllen. Møllen blev ikke bygget op igen. Det var en voldsom brand, og det lykkedes med nød og næppe at redde beboelsen. Da ilden var tæt på, havde man tømt beboelsen for møbler og inventar.
Efter branden blev savværket drevet med elektricitet.

Tømrer Falk havde gennem årtier et stort og godt firma med mange svende og lærlinge. I 60’erne stiftede tømrer Falk sammen med smed Rasmussen og murer Lund firmaet RaFaLu A/S, som stod for opførelsen af mange parcelhuse i lokalområdet, Bjert Hallen og en hel del landbrugsbyggeri. Tømrerpladsen blev udvidet og gik på et tidspunkt helt ned til Havevej, hvor Lejerbo i 1983 byggede rækkehuse til udlejning.