FDB's Fabrikker


FDB's Fabrikker med reklame for pålægschokolade på gavlen


Bolsjeproduktion


Æsker med chokolade produceret på fabrikken i Kolding


Fra produktionen, til venstre Arne Andersen og til højre Anders Petersen.

Intro

FDB's Fabrikker blev grundlagt i 1896 samme år som FDB. Her producerede man bl.a. kaffe og chokolade til brugsforeningerne. Fabrikken skiftede navn og flyttede til Platinvej i 1977.

FDB’s Fabrikker blev opført i 1896, det var samme år, som FDB (Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger) blev grundlagt. FDB’s Fabrikker var de første andelsforeningsejede faciliteter i verden med egenproduktion. FDB’s Fabrikker udvidede meget og kom med årene til at fylde hele området mellem banen og Klostergade. Først bestod fabrikken ikke af andet end en ristemaskine til kaffe, den stod i et pakhus, der blev benyttet som lager til de varer, der skulle videre ud til brugsforeningerne. Fabrikken voksede dog hurtigt, og snart var der også produktion af bl.a. marmelade, flødekarameller, chokolade og bolsjer. I 1922 kom den største udvidelse, da man byggede en stor chokoladefabrik, det nuværende Brostræde 3-5. I 1944 blev FDB mål for Schalburgtage, hvor der blev smidt brandbomber på alle etager i kontorbygningen. Man måtte derfor flytte kontorerne over i selve fabriksbygningerne, da inventaret var brændt. I 1950'erne måtte man arbejde hårdt for at modernisere efter 2. Verdenskrig, hvilket lykkedes så godt, at man i 1963 byggede vinkelbygningen til chokoladefabrikken. FDB's Fabrikker blev en del af Nordchoklad, der var et samarbejde mellem brugsforeninger i Danmark, Norge og Sverige. I 1977 blev produktionen flyttet til Platinvej under det nye navn.

Manglen på råvarer var et stort problem under 2. Verdenskrig, og derfor måtte man bruge stor opfindsomhed til at finde nye metoder og råvarer til produktionen. FDB’s Fabrikker producerede under 2. Verdenskrig store mængder kaffeerstatning, da det var svært at skaffe kaffebønner. Det blev kaldt ”Kunstkaffe”, og bestod af ristede korn, cikorierødder og sukkerroer. Der var heller ikke råvarer til chokoladeproduktion, så den gik i stå. Man lavede også te-erstatning af gederams og æbleblade ’Abild The’, det var dog ikke kun te, det blev brugt til, da mange fandt på at bruge det som erstatning for pibetobak. Sukkerrationerne blev udregnet ud fra tidligere års produktion, og da dele af denne var gået i stå, måtte man finde på andre ting at bruge sukker til. Man brugte sukkerrationerne til at producere flest mulige varer og holde flest medarbejdere beskæftigede. Marmeladeproduktionen steg under krigen, da det stadig var muligt at skaffe frugt og bær. Og man producerede stadig kunsthonning. Desuden steg dragéproduktionen, da der kun skulle være en skal af sukker udenom f.eks. nødder, og man kunne derfor udnytte sukkeret bedst muligt. Rosiner var også en del af dragéproduktionen, men disse blev der hurtigt mangel på, og man fandt derfor på at erstatte den med syltede og tørrede rabarber. Man måtte også erstatte mandler i produktionen af marcipan, og man brugte i stedet kartofler. Man lavede også hybendrik som et tilskud af C-vitamin, da appelsiner og citroner også var en mangelvare.