Føtex i Guldsmedgade
Indgang.
Trappe. Før i tiden var første etage alene en textil-afdeling. Idag er der fødevarer i hele butikken
Intro
En nazistisk terrorsprængning i besættelsestidens sidste dage efterlod en stor grund i Guldsmedgade i det centrale Århus som ruintomt. Her byggede købmand Hermann Salling i 1960 en forretningsejendom og åbnede det første Føtex-varehus...
En nazistisk terrorsprængning i besættelsestidens sidste dage efterlod en stor grund i Guldsmedgade i det centrale Århus som ruintomt. Her byggede købmand Hermann Salling i 1960 en forretningsejendom og åbnede det første Føtex-varehus. Som navnet antyder solgte Føtex både fødevarer og tekstiler og blev derfor betegnet som et dobbeltsupermarked. Opdelingen er endnu synlig i butikken, hvor de to varegrupper findes på hver sin etage. Føtex var en succes, og i samarbejde med A.P. Møller åbnede kæden butikker i bymidter og forstæder landet over.
''Supermarkedet - køb det hele et sted!''
Så sent som i 1950’erne var de daglige indkøb en omstændelig affære, hvor kød, mælk, brød og kolonialvarer skulle købes i hver sin butik. Da husmødrene kom ud på arbejdsmarkedet efterspurgte de en nem og hurtig måde at købe ind på. Svaret kom fra USA i form af en helt ny butikstype – supermarkedet. Supermarkedet havde så bredt et udvalg af færdigpakkede varer, at kunderne kunne købe alle dagligvarer samme sted. Kunderne fandt selv varerne på butikkens hylder og fik til gengæld en hurtig ekspedition ved kassen. Føtex, en række mindre, selvstændige kæder og FDB’s modsvar fra 1961, Kvickly udvidede supermarkedets selvbetjeningsprincip til også at omfatte udvalgsvarer som tøj, sko, isenkram og papirvarer.