Eventyrhaven


H.C. Andersen statuen i Kongens Have.


H.C. Andersen Statuen på Gråbrødre Plads. Kransenedlæggelse den 2. april 1930.


H.C. Andersen statuen på Gråbrødre Plads.


Trykt tegning, farvelagt. Kongens Have med Odense Slot og søen i baggrunden. I forgrunden en kvinde med en lille dreng i matrostøj, stående ved H.C. Andersen statuen


Eventyrhaven, Odense Å, Sankt Knuds Kirke. H.C. Andersen statuen.


H. C. Andersen statuen i Eventyrhaven. Hempels gård i baggrunden

Intro

Eventyrhaven, tidligere H.C. Andersen Haven, var oprindeligt haven bag Skt. Knuds Kloster, men området blev omkring 1870 erhvervet af Fyns Stifts Læseforening som rekreationssted for medlemmerne, når de ikke læste i bygningen ved kirken.

Læseforeningens have – kun for velhavere
H.C. Andersen Haven var oprindeligt haven bag Skt. Knuds Kloster, men området blev omkring 1870 erhvervet af Fyns Stifts Læseforening som rekreationssted for medlemmerne, når de ikke læste i bygningen ved kirken. I mange år efter havens anlæggelse i 1876 var den lukket for almindelige besøgende. Dengang var Læseforeningen et bibliotek for de velhavende borgere, og kun personer med adgangskort kunne besøge haven.
Det blev der dog lavet om på i 1942, hvor haven blev overdraget til Odense Kommune og den åbnede for offentligheden i 1945.

Pergolaen og hovedindgangen fra Rådhuset
Umiddelbart efter kommunens overtagelse blev pergolaen etableret, og toiletter og bassin mod Klosterbakken blev anlagt i 1944. Vigtige elementer i projektet var pergolaen og hovedindgangen fra Rådhuset. Den oprindelige pergola indeholdt et fint mønster af rudeformede bede.
I midten af 1980’erne blev mønstret ændret til halvcirkelformede bede og grusstier, der giver mulighed for ophold og gennemgang.

Læseforeningens bygning rives ned
Læseforeningens bygning mod Albani Torv blev senere lavet om til husvildebarak og siden revet ned i forbindelse med Rådhusets færdiggørelse i 1955. Senere byggede Realkredit Danmark kontorbygninger på stedet.

Klosterhaven
I forbindelse med Domkirken findes Klosterhaven. Den er tegnet i 1921 af havearkitekt I. P. Sørensen og er et af byens fineste haveanlæg med en spændende plantesamling af krydderurter og lægeplanter.

I 2000 blev haven genskabt med udgangspunkt i benediktinermunkenes tid i klostret, der stammer fra 1100-tallet, hvor læge- og krydderurter blev brugt til forebyggelse eller lindring af sygdomme.

Teksten om H.C. Andersen Haven er skrevet af odense Kommune, Natur, Miljø og Trafik/LEHO
Læs mere om H.C. Andersen Haven på odense.dk/parker