Et lufthul af lys

Intro

Olafur Eliasson, 2007, Aluminium, glas, spejle. Udsmykningen er placeret i de to indre gårdrum i biblioteket. Består i det ene rum af en række af 7 farvede runde skærme, der reflekterer lyset gennem opsatte prismeformede spejle. I det andet rum hænger 7 spiraler.

Metalspiralerne i den ene gårdhave og prismerne i den anden hører sammen parvis og viser vinden på en bestemt ugedag. Parret længst oppe mod Slotssøvejen viser mandagsvejret, par nr. 2 viser blæsten om tirsdagen, par nr. 3 fortæller om onsdag og så fremdeles. Vinden måles hver dag mellem kl. 11.00 og kl. 12.00, og den højeste hastighed er den, der benyttes. Kl. 12.00 hver dag kan man således se mobilen ændre hastighed og afspejle vinden netop den dag. Mobilen kører med den hastighed i en uge, indtil det atter bliver "dens dag", og den får målt en ny hastighed at køre efter.

Olafur Eliasson (f.1967) er en internationalt anerkendt kunstner, der er særligt berømt for sine sanselige installationsværker. Eliassons værker er ofte rummelige installationer, der med temaer som lys og vejrfænomener, på legende og æstetisk vis appellerer til beskuerens sanser. I 1995 etablerede Eliasson 'Studio Olafur Eliasson', hvor Eliasson og hans faglige hold i dag bestående af bl.a. håndværker, artikteter og kunsthistorikere samarbejder, om at udvikle kunstværker.