Errindlev Mejeri, Errindlevvej 34
Errindlev Mejeri


Errindlev mejeri med medarbejdere


Errindlev Mejeri, Traktor med mælkejunger på vognen


Errindlev mejeri med møllen i baggrunden

Intro

Errindlev mejeri blev oprettet som andelsmejeri i 1887. Det brændte den 13. marts 1913. Mejeriet stoppede driften 16. august 1987. Det blev besluttet at frede mejeriet i 2000.

Andelsbønderne.
Errindlev Mejeri var et andelsmejeri og er således en del af den danske andelsbevægelses historie. Andelsbevægelsen har sin start i 1860erne med de første brugsforeninger (Thisted arbejderforening, 1866) Efter brugsforeningerne fulgte andelsmejerierne.

Errindlev Mejeri starter.
4 år efter den første stiftelse af Danmarks første andelsmejeri, besluttede en række bønder i og omkring Errindlev også at stifte et andelsmejeri Errindlev. Mejeriet blev stiftet den 23. december 1886, og driften startede den 14.juni 1887. På det tidspunkt og i starten af det 20. århundrede skete der en opblomstring i Errindlev, der faktisk var en meget aktiv by. Errindlev Brugs blev i øvrigt stiftet i denne periode, og blev oprettet i 1868 og er den tredie ældste af alle brugsforeninger.

En af de første mejerister var Niels Hansen fra Fløstrup, og ud over hans kone havde han to unge mænd og to unge piger til at hjælpe sig på mejeriet.

I 1913 brændte mejeribygningen, og den blev nyopført af arkitekt H. P. Phillipsen samme år. En gammel længe fra 1886 ("Hestestalden") overlevede branden, og den står der endnu.
På den tid var der godt 136 andelshavere, og der blev årligt forarbejdet ca. 3 mio. liter mælk.
Det nuværende ostelager blev bygget i ca. 1950 Gennem årerne har specielt mejeriets oste vundet stor anerkendelse i Danmark, og mange husker sikkert Errindlev osten.

Men også Errindlev andelsmejeri led, som så mange andre små mejerier, "døden". Kravene blev for store, andre tilbød bedre priser for mælken, og investeringen i bygningerne blev for krævende, så driften blev indstillet den 16. august 1987, og det blev således til i alt 100 år.

Det blev besluttet at frede mejeriet i 2000. Nu er der mange frivillige, der prøver at holde mejeriet i en god stand. Samtidig er der mange aktiviteter i gang på mejeriet.


Errindlev mejeri blev oprettet som andelsmejeri i 1887, men opbygget igen efter at det brændte den 13. marts 1913. Den særskilte beboelse rummede 10 værelser.

Ostelagret afkøledes fra kølemaskiner. Skorstenen var rund og 20 meter høj.
Mejeriet var kendt for sine oste og fik en del medaljer igennem tiden for et godt produkt.
Mejeriet stoppede driften 16. august 1987.
Det blev besluttet at frede mejeriet i 2000.