Eneboeren i Grimstrup Krat


Jens Emil Mikkelsen Overgaard. Tegningen findes hos Helle Kommunes Lokalarkiv i Grimstrup-afdelingen. Helle Kommunes Lokalarkiv


Eneboerens hytte. Tegningen findes hos Helle Kommunes Lokalarkiv i Grimstrup-afdelingen. Helle Kommunes Lokalarkiv

Intro

I den nordlige ende af Grimstrup Krat boede indtil 1941 eneboeren J.E.M. Overgaard, der gik til hånde hos sognets beboere. Han boede i en lille hytte, hvor han havde have og frugttræer.

Eneboeren J.E.M. Overgård

Emil Overgaard, som han blev kaldt, boede i en lille hytte, hvor han også havde en lille have og et par frugttræer. Emil Overgaard var født i Lyngby ved Grenå den 1. april 1870. Hans far var arbejdsmand, og der var seks børn i familien, hvor Emil var den ældste. Da han var 15 år gammel kom han i lære som murer hos en slægtning i Vejle. Som udlært svend arbejdede han i omegnen af Vejle, og han skulle have været en dygtig håndværker.

Emil Overgaard var i militæret ved fæstningsartilleriet i København i to år, og han blev underkorporal. Han blev også forlovet med Fransiska, som var datter af en oberst. Imidlertid havde Emil Overgaard problemer med at styre sit spiritusforbrug, og han hævede forlovelsen, efter sigende fordi han ikke syntes, han var god nok til Fransiska. I stedet flyttede han tilbage til Vejle, hvor han blev gift og siden skilt igen. Derefter gik han på vandring, medens han arbejdede som murer på forskellige småopgaver. I 1909 kom han til Roust, og i det område blev han. De næste ti år boede han på forskellige gårde, og omkring 1919 byggede han en hytte i Grimstrup Krat.

Her boede han mens han arbejdede for sognets beboere med byggerier og andet forefaldende arbejde. Han var meget vellidt, og han blev tit inviteret hjem til folk. Da han blev syg i 1941 blev han passet på en af egnens gårde, indtil han måtte indlægges på Varde Sygehus. Her døde han den 5. oktober 1941. Emil Overgaard blev begravet på Grimstrup Kirkegård. Ved hans død fandt man et portræt af Fransiska på væggen i hans hytte.