En erinding fra 2. verdenskrig










Intro

Personlig fortælling fra barndom i krigstiden hvor både glæde og sorg fyldte meget.

Elna er en kvinde på 85 år som er født i 1932, og hun har en spændende historie at fortælle. Hun har oplevet mange sider af livet som barn under 2. verdenskrig. Elna kommer fra en søskendeflok på 6, hvor hun selv er den yngste. Hendes far var arbejdsmand, hvor han var tvunget til at leje radioer ud til tyskerne, hvilket også er grunden til, at de ofte fik besøg af tyskere. Samtidig passede hendes mor togene ved jernbanen. Som barn boede familien i et lille grønt hus, som hendes far selv havde bygget i Skjern. Med tiden blev familien så småt udvidet, og derfor måtte der bygges flere værelser til, for at der var plads til den store familie. Dette endte ud i, at huset til sidst bestod af 3 værelser. Det største værelse var børneværelset, hvor alle søskende boede sammen. Til huset hørte der også en have til, hvor de havde en pumpe, hvilket var deres eneste kilde til vand i. Togskinnerne gik lige foran huset, hvilket resulterede i, at tyskerne altid gik og holdte vagt tæt ved huset.

Elnas søskende gik på hovedskolen, hvor Elna modsat alle sine andre søskende gik på realskole. I dag ved hun stadig ikke, hvorfor hendes forældre mente, at hoveskolen ikke var ”fin nok” til hende som den eneste af hendes søskende. På hovedskolen gik man kun i skole om onsdagen, og derfor havde hendes søskende god tid, til at komme og ud tjene om sommeren. Modsat dette gik Elna selv i skole hver dag. Realskolen er i 2017 lavet om til cirklen, hvilket er et fritidscenter i Skjern. En dag da Elna var i skole, kom tyskerne og overtog halvdelen af skolen, idet de manglede et sted at bo. Dette resulterede i, at der ikke var nok plads til eleverne, og derfor var en stor del af dem nødsaget til at flytte til en anden skole. Elna husker tydeligt dengang tyskerne besatte Danmark. Hun var på vej til skole, hvor hun gik den daglige gang på 2 km. Vejen var fuld af tyskernes tropper, og hun fortæller selv, hvordan det var umuligt at krydse vejen, hvilket hun skulle for at komme i skole. Dette kom ikke som et chok for Elna, da man igennem radioen blev opdateret med hvad der skete i samfundet, samt hvad man kunne forvente der ville ske på længere sigt.

Elnas bedstemor og bedstefar boede i et hus, hvortil der tilhørte en mark. En dag blev en engelsk flyver skudt ned og styrtede ned på netop denne mark. Hjulet fra flyveren fløj hen i mod huset, og endte få centimeter fra køkkenet. Som Elna selv siger, så var hendes bedsteforældre utroligt heldige, da den ligeså godt kunne have ramt huset. Hendes bedstefar samt ældste storebror var hjemme da styrtet skete. De gjorde alt hvad de kunne for at hjælpe de 4 personer ud af flyet, men der opstod visse udfordringer, i det flyet blev ved med at sprænge omkring dem. Det lykkedes dem at redde 2 af de 4 ud af flyet, hvor de 2 andre omkom i ulykken. De 2 der blev reddet, blev sendt til Tarm sygehus hvor Elna selv siger, at hun håber de omkom naturligt af skaderne.

Elnas familie gemte flyveblade i deres hus. Et flyverblad er blade fra England, som blev smidt ned fra flyene. I disse blade stod der oplysninger om, hvordan det stod til med krigen. En dag kom en tysker, som de ikke brød sig om hjem til dem, fordi han skulle låne en radio. På bordet flød det med en masse flyverblade, og det ville få alvorlige konsekvenser hvis det blev opdaget. I det tyskeren kom ind i huset, lagde Elnas mor armen over flyverbladene i håb om, at tyskeren ikke ville opdage dem. Heldigvis havde de heldet med sig.

I dag kan Elna fortælle, hvordan krigen har påvirket hendes barndom. Samtidig kan hun bekræfte, at selv om der var krig, så betød det ikke at man ikke kunne have det godt. Krigen var altså ikke ens betydende med, at man gik rundt og var bange hele tiden. Alligevel er det tydeligt, at krigen har sat sine spor, da hun har oplevet nogle voldsomme ting, som ikke er rare at tænke tilbage på. Elna er bare en af de mange personer, som nu kan sidde og se tilbage på deres levetid under 2. verdenskrig.

''Publiceret''

''Afpubliceret'' undefined

''Publiceret''

''Afpubliceret'' undefined

''Publiceret''