Emerholtsvej


Emerholtsvej, Skovløberhuset. Kolding Stadsarkiv


Marielund, Vandfaldet ved Emerholtsvej. Kolding Stadsarkiv


Marielund. Indgangen ved Emerholtsvej med vandfaldet. Kolding Stadsarkiv.

Intro

Emerholtsvej. Gadenavn fra 1921. Skovvej i Kolding Skov og komarksbuske først udbygget og navngivet i oktober 1921 efter anlægelsen af Troldhedebanen. Først i 1918 ført nord ud af skoven og over marken til Nørremarksvej.

Omtrent der, hvor Emerholtsvej i dag løber, lå et stort stykke jord, som Kong Frederik den 2. i 1580erne skænkede Kolding By. Nu var det ikke fordi kongen var specielt gavmild, og sådan havde for vane at give væk af den kongelige jord, næ, jorden var en gave, mod at byen fik skiftet de brandfarlige stråtækte tage på byens huse ud med tegltage. Husene lå nemlig også dengang tæt op ad hinanden, og hvis først der gik ild i et hus, kunne ilden lynhurtigt brede sig til de nærliggende. Jordstykket var altså en gave som kongen gav for at sikre sig imod, at store kvarterer i Kolding pludselig skulle futte af.

For at knytte denne historie til jordstykket, valgte Gade- og Vejudvalget i 1921 at give vejen navnet Emerholdtsvej – d’et røg efterfølgende ud, så den i dag blot hedder den Emerholtsvej.