Elskovskampen
Johannes Bjerg, Elskovskampen, 1922
Johannes Bjerg, Elskovskampen, 1922
Intro
Johannes Bjerg. (1886 - 1955)
Elskovskampen, 1922
Elskovskampen tog kunstverdenen med storm da Johannes Bjerg præsenterede skulpturen i 1922.
Johannes Bjerg. (1886 - 1955)
Elskovskampen, 1922
Bronze
Placering: Kongens Have
Johannes Bjerg udførte skulpturgruppen under et ophold i Italien i 1921-22. Den blev vist på Den frie Udstilling i 1922 og Leo Swane, inspektør ved Statens Museum for Kunst, mente at den var det bedste, der i mands minde var blevet frembragt herhjemme. Skulpturen blev da også indkøbt til Statens Museum for Kunst, hvor den blev opsat på en drejesokkel, så publikum rigtig var i stand til at iagttage skulpturens komplekse linieføring.
Da skulpturen året efter blev udstillet i Göteborg var Nasjonalgalleriet i Oslos direktør, Jens Thiis, lige så begejstret. Efter hans mening var "Bjergs sammensatte, skruedrejede og graciøse Gruppe Elskovskampen - vel det ypperste Kunstværk i Danskernes Opvisning af Moderne Kunst." Han ønskede ligeledes at erhverve et eksemplar af skulpturen, men havde ikke de fornødne midler til rådighed.
Med legattilskud erhvervede Odense Kommune i 1941 eksemplar nr. 3 af den populære skulptur. Eksemplar nr. 2 er opstillet i Tivoli Friheden i Århus, men blev erhvervet til opstilling i anlægget foran Hovedbiblioteket.
Johannes Clausen Bjerg. (1886-1955)
Johannes Bjerg havde været i billedskærerlære i Kolding, og udførte i 1907 sit svendestykke. Året efter kom han til København og arbejdede som billedskærer samtidig med, at han studerede kunst på egen hånd. I 1911 rejste han til Paris og kom i berøring med kredsen omkring Picasso. Ved verdenskrigens udbrud vendte han hjem til København, og fik snart sit gennembrud med Abessinieren. Han udførte en række officielle monumenter, hvoraf hovedværkerne står i flere eksemplarer rundt om i landet. Skønt han ikke selv var akademiuddannet var han i perioden 1943-46 direktør for Det kgl. Danske kunstakademi og blev i 1945 professor sammesteds.