Drammelstrup gl. Skole







Intro

Da Fausing Skole sidst i 1870'erne var blevet for lille, blev Drammelstrup Skole bygget her hvor der ikke ligger et bysamfund. Men hvor der er lige lang til Grund, Spidsborg og Drammelstrup. I 1914 bygget en ny skole i baghaven. Skolen nedlæggelsen i 1960. Skolen købes af Randers Bomuldsvæveriet.

Hvorfor ligger Drammelstrup Skole her - lige lang fra Grund, Spidsborg og Drammelstrup - og ikke i en af de nærliggende byer? Tidligere nabo til skolen Ejvind Rygaard fortæller: Da Fausing Skole ikke kunne rumme flere elever sidst i 1870’erne blev der oprettet et nyt skoledistrikt for Grund, Spidsborg og Drammelstrup. Sognerådet valgte en central placering i forhold til de 3 små bysamfund. Bygningen ud mod vejen var færdig i 1880 og rummede både skolestue og lærebolig. I forbindelse med en renovering fandt Leo Nissen i 1971 en del skoleprotokoller fra 1881 til 1930 på loftet. - Skole- og ferieplan for 1893 - Overhøring af eleverne 1-2 gange årligt af skolekommissionen - Dagbog fra 1910 - Dagbog over skolegangen 1909. - Gymnastikprotokol I 1914 bliver den nye skole bygget med 2 skolestuer og gymnastiksal på loftet. Den gamle bygning blev omdannet til bolig for læreren og en mindre til lærerinden i den sydlige ende. Man kan stadig se 2 indgang og der er stadig 2 lejligheder Sidebygningen rummet et fælles vaskerum. Et tørverum til hver lærerbolig. 3 toiletter til lærerne, piger og drenge. Der har helt frem til skolens lukning i 1960 været 1 lærer og 1 lærerinde. Den sidste lærerinden, Kirsten Marie Hansen var ansat i 40 år på skolen. Efter nedlæggelsen i 1960 købes skolen af Leo Nissen som flytter Randers Bomuldsvæveriet hertil.

Efter nedlæggelsen af Drammelstrup Skole i 1960 købes skolen af Leo Nissen som flytter Randers Bomuldsvæveriet hertil. Bomuldsvæveriet producerer 6000 karklude om dagen med navn broderet på. Virksomheden kører rund i de omliggende byer og henter folk i 3 holdskift. Mange handicappede får job her. Leo Nissen må udvide sidst i 1960´erne. Rydder køkkenhaven og går i gang med at støbe. Men får afslag af Landbrugsministeriet. Med hjælp fra borgmester Søren G. Nielsen flyttes nybyggeriet med dags varsel til Allingåbro i 1969. Bomuldsvæveriet bliver nordens største virksomhed af sin art. Leo Nissen sælger til Notat i 1976 og flytter til Gyvelskrænten i Allingåbro. Bomuldsvæveriet opkøbes 1978 af CW Obel Sælges senere til B6 Gruppen Produktionen flyttes til Tyskland i 2009

I 1976 køber Notat Drammelstrup gl. Skole af Leo Nissen. Notat var en kritisk avis om EF. Op til afgørende EU-afstemninger blev Notat omdannet til Dagblad og medarbejderne udvidet med op til 30 mand. Notat ejer fortsat bygningerne. Forhuset er indrettet som 2 lejligheder og i baghuset holder Notat Grafisk og oplysningsvirksomheden DEO til. Dele af baghuset er indrettet som kursuscenter med plads til overnattende gæster. Alle har i dag mulighed for at leje lokalerne til kursus eller til overnattende gæster.