Dragsholm


Dragsholm Slot. Formodentlig et forarbejde til Resens Atlas fra 1650.


James Hepburn. James Hepburn, 4. jarl af Bothwell indsat som fange på Dragsholm 1573-1578.


Mary Stuart dronning af Skotland. Mary Stuart og Lord Darnley gift 1565. Darnley blev dræbt i 1566. Hepburn blev anklaget for mordet.

Intro

Dragsholm er opført af Roskildebisperne omkring år 1200. Den første bygning blev opført på den landtange, der adskiller Odsherred fra resten af Sjælland. Tangen blev kaldt Draget. I 1334 ser vi første gang navnet Draugsholm...

Dragsholm er opført af Roskildebisperne omkring år 1200. Den første bygning blev opført på den landtange, der adskiller Odsherred fra resten af Sjælland. Tangen blev kaldt Draget. I 1334 ser vi første gang navnet Draugsholm. Roskildebispens fortegnelse over ejendomme, den såkaldte jordebog, fortæller i 1377, at Dragsholm var det administrative centrum i Nordvestsjælland. I middelalderen og renæssancen blev Dragsholm udbygget til en befæstet borg og et renæssanceslot. Ved reformationen i 1536 blev Dragsholm inddraget sammen med kirkens øvrige ejendomme. Stedet blev frem til 1664 brugt som statsfængsel. I 1870’erne tog Dragsholms ejer Zypthen-Adeler initiativ til inddæmningen og tørlægningen af Lammefjorden. ''Mary Stuarts mand fængslet på Dragsholm'' Dragsholm var statsfængsel fra 1536 til 1664. Blandt de første fanger var den tidligere katolske bisp Joachim Rønnow. Men den mest kendte fange på Dragsholm er James Hepburn. Han var jarl af Bothwell og Mary Stuarts tredje ægtefælle. På sin flugt fra Skotland blev han fanget af den norske flåde, ført til Bergen og senere anklaget for mord på Mary Stuarts anden mand, Lord Darnley. Frederik den Anden ville afvente udviklingen i Skotland, før James Hepburn kunne udleveres. Derfor blev han ført fra Norge til Malmøhus. Her sad han i fem år, inden han kom til Dragsholm i 1573. Han døde i 1578, og er begravet i Fårevejle Kirke.