Dommen, Straffen, Retfærdigheden og Årvågenheden
Intro

Thomas Hansen, 1921, Sandsten Bestilt i forbindelse med bygningen af Domhuset, der blev indviet i 1921. Gave til Kolding by fra Kolding Laane- og Diskontokasse ved dennes 65 års fødselsdag.

Arbejdet består af 4 skulpturer. De fire figurer er fremstillet med hvert deres symbol og fremstår monumentale og let arkaiserende. Det er den symbolske fremstilling af begreberne, der er blevet vægtet, og man kan her spore indflydelsen fra Anders Bundgaard. Straffen: Straffen er afbilledet som en mand siddende med et svært ved sin venstre side. Refærdigheden: Retfærdigheden eller Justitia er den romerske gudinde for lov og orden. Årvågenheden: Årvågenheden er afbilledet som en mand siddende med et specter. Sandheden er afbilledet som en siddende kvinde, der holder en fakkel ved sin venstre side.

Thomas Hansen er født i Kolding d. 28 maj 1879, som søn af slagtermester Hans Peter Hansen og Hedvig Mathilde Hansen (f. Albertsen) Thomas Hansen debuterede som kunstner på Den Frie i 1907. Hansen var elev og assistent hos den anerkendte billedhugger Anders Bundgaard, hvorfra han fandt nogen inspiration. I Hansens symbolske udsmykninger til Kolding Domhus og Handelshøjskole kan tillige ses en påvirkning fra Anders Bundgaard. Hansen høstede hæder for hans kunstneriske praksis i hans samtid. Han modtog eksempelvis Eckersberg Medaljen for skulpturen '''Forladt''' fra 1915. Hansen døde i 1948, men efterlod sig et stort portefølje af skulpturer bl.a. '''Flid og sparsomhed''', '''Askepot''', '''Fortvivlelse''' og '''Negbindersken.'''